Alegerea de băuturi răcoritoare dietetice şi a îndulcitorilor sintetici în detrimentul preparatelor apetisante cu un conţinut caloric ridicat ar putea să crească pofta de dulciuri a persoanelor care ţin o dietă, afirmă autorii unui studiu recent.

Acest fenomen apare pentru că substituenţii zahărului, deşi stimulează papilele gustative, nu au capacitatea de a „păcăli” creierul.

Plăcerea pe care oamenii o resimt când mănâncă dulciuri rezultă dintr-o substanţă chimică denumită dopamină, care este eliberată în creier atunci când zahărul ajunge în organismul acelor persoane. Totodată, aceeaşi substanţă este asociată cu apariţia senzaţie de plăcere şi de recompensare.

Îndulcitorii artificiali şi alte substituente cu conţinut caloric scăzut nu provoacă aceeaşi reacţie, făcându-le pe persoanele care ţin la dietă să poftească după dulciuri. Din acelaşi motiv, acele persoane sunt predispuse riscului de a consuma, ulterior, cantităţi mari de dulciuri.

Studiul a fost coordonat de Ivan de Araujo, profesor la Facultatea de Medicină afiliată Universităţii Yale.

„În loc să vă privaţi de zahăr, mai bine consumaţi cantităţi mici, păcălind astfel creierul să declanşeze senzaţia de plăcere”, a adăugat autorul studiului.

Sinteza constantă de dopamină va preveni astfel apariţia poftelor culinare.

Cercetătorii americani sugerează faptul că această descoperire ar putea să explice motivul pentru care rata obezităţii a atins un nivel uluitor de ridicat, în ciuda introducerii pe piaţă pe scară largă a băuturilor răcoritoare dietetice şi a gustărilor dietetice, potrivit Mediafax.