Tensiuni în legătură cu valoarea taxelor plătite de studenţii UPG care au restanţe

• Nemulţumiţii ameninţă cu proteste
Mai mulţi studenţi ai Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti au postat recent o petiţie pe o pagină de facebook, nemulţumiţi de faptul că universitatea le solicită o serie de taxe pentru examenele restante, iar unii au avansat chiar ideea formării unui grup care să protesteze pe 1 octombrie la UPG. Toată vâlva s-a creat după ce tinerii au găsit în sediul UPG un afiş în care se menţiona că sumele plătite pentru un singur credit restant vor varia între 37 de lei şi 49 lei în anul universitar următor, aceştia considerând că sumele sunt prea mari. Or, regulamentul spune că dacă, nu achită banii vor fi exmatriculaţi. Abia joi, 26 septembrie a.c., în şedinţa Consiliului de Administraţie al UPG s-a decis, însă, valoarea unui credit – şi anume 30 de lei, valabilă pentru fiecare an creditat – ne-a precizat Nicolae Paraschiv, prorector al UPG.
Potrivit regulamentului aprobat în această vară de conducerea universităţii, pe parcursul anilor de studiu, un student poate fi: admis (în primul an), promovat, creditat sau în an suplimentar de studiu. El este promovat în anul următor dacă a acumulat în anul precedent 60 de credite şi este considerat creditat dacă a acumulat cel puţin 40 de credite în anul anterior, în anul (anii) anterior (i) acestuia numărul de credite cumulat fiind de 60. Un student este în an suplimentar (repetent) dacă nu a îndeplinit condiţiile pentru a fi promovat sau creditat. După acumularea numărului obligatoriu de credite pentru fiecare formă de învăţământ, studentul devine absolvent. Astfel, după trei ani de studiu sunt necesare 180 de credite, iar după patru ani de studiu -240 de credite. 10 credite se adaugă după promovarea examenului de licenţă.
Un student finanţat de la buget, aflat în starea de creditat, va plăti o taxă de credit (TC) corespunzătoare creditelor restante (numărul de credite restante x taxa aferentă unui credit). Un student cu taxă aflat în starea de creditat va plăti taxa de studii (TS) la care se adaugă TC – taxa ce corespunde creditelor restante.
De exemplu, studentul creditat – care a acumulat 40 de credite în anul anterior – va plăti pentru diferenţa până la 60 de credite 600 de lei (20 X 30 de lei). Această sumă se poate plăti în patru rate, ne-a precizat prorectorul Nicolae Paraschiv. „Studentul are dreptul ca la materiile nepromovate să se prezinte de două ori după ce a plătit taxa de 30 de lei pentru un credit. De exemplu, dacă studentul a intrat în anul II de studiu – având starea de creditat -, şi are restanţe la discipline care se studiază în semestrul I al anului anterior, el poate veni, împreună cu studenţii din anul I, atât în sesiunea din februarie, cât şi în cea din septembrie să dea acele examene, fără să dea vreun ban în plus.” Acesta a ţinut să menţioneze că este dreptul universităţii să stabilească anumite taxe.
Pe această temă i-am solicitat un punct de vedere şi preşedintelui Ligii Studenţilor din UPG, Bogdan Dumitru, care ne-a precizat că reprezentanţii Ligii aşteaptă să vadă documentul oficial aprobat de Consiliul de Administraţie referitor la sistemul de credite transferabile şi valoarea acestora, iar în zilele următoare vor decide dacă organizează vreun protest.
Ana MAXIM