Un grup de lucru înfiinţat la nivel guvernamental a prezentat Comisiei Europene un draft de Ordonanţă de Urgenţă care urmează să modifice Legea Energiei 123/2012, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Legea trebuie modificată în condiţiile în care Comisia Europeană a acţionat în judecată România pentru transpunerea incompletă a normelor UE privind piaţa internă a energiei electrice şi a gazelor naturale, iar dosarele au ajuns deja pe rolul Curţii Europene de Justiţie. Havrileţ spune că Ordonanţa de Urgenţă va cuprinde toate normele UE care nu au fost transpuse până acum în Legea aprobată cu un an în urmă.
Reamintim că pe rolul Curţii Europene de Justiţie sunt două cauze, una pe energie electrică şi cealaltă pe gaze naturale, iar acţiunile au fost introduse la data de 17 iulie 2013.
Acuzaţiile sunt grave în condiţiile în care, potrivit Comisiei Europene, în calitate de reclamant, România a încălcat foarte multe dintre obligaţiile pe care şi le-au asumat toate statele membre în vederea transpunerii Direcţiei 72/2009 privind piaţa energiei electrice şi Directivei 73/2009 privind piaţa gazelor naturale. Comisia cere în justiţie ca România să plătească penalităţi de peste 60.000 euro pe zi (peste 22 milioane euro pe an) şi cheltuielile de judecată. Mai grav este că autorităţile române nu au luat măsuri din martie 2013 când au fost avertizate că România va fi acţionată în judecată şi până în iulie când dosarele au ajuns pe rolul Curţii. Autorităţile s-au ferit până acum să ofere informaţii legate de acest proces. Cele două directive aveau termen de transpunere 3 martie 2011.
Guvernul nu a respectat termenul având atunci doar nişte proiecte de legi aflate în dezbatere publică. Acele proiecte au suferit tot felul de modificări, autorităţile nereuşind să ajungă la o formă finală.
În vara lui 2012 au fost transmise Parlamentului două proiecte, unul pe energie electrică şi celălalt pe gaze, au fost comasate şi adoptate în regim de urgenţă, în urma unor dezbateri rapide cu părţile interesate. Aşa s-a născut Legea 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale.
În toată această perioadă, România se afla în procedura de infringement declanşată de Comisia Europeană. Însă, pe lângă această lege, ar fi trebuit adoptate o serie de alte măsuri, ceea ce nu s-a întâmplat, de către autorităţile responsabile: Guvern, ministerul Energiei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Acesta este motivul pentru care procedura de infringement a continuat şi s-a ajuns la ultima fază, cea de acţiune la Curtea Europeană de Justiţie. Comisia acuză autorităţile că nu au transpus mai multe articole din fiecare directivă în parte sau că nu au comunicat măsurile luate în această privinţă.