Asesoft domină de ani buni baschetul masculin românesc şi, în mod cert, o va face şi în sezonul care stă să înceapă. Cred că va fi un an plin de satisfacţii pentru suporterii alb-albaştrilor, pentru că lotul alcătuit în această vară arată foarte bine, având şanse mari să fie cea mai bună formulă din istoria clubului.

Faţă de anii anteriori, transferurile s-au făcut din timp şi nu vom mai vedea situaţii precum cea în care nigerianul Nwosu era folosit într-un meci de campionat pentru a se acomoda cu noii colegi, sacrificându-se partida, care era pierdută la „masa verde” din cauza utilizării prea multor jucători străini. Acum, achiziţiile s-au realizat înaintea plecării în cantonament, iar baschetbaliştii aduşi sunt recomandaţi de evoluţii şi cifre interesante în ultimii ani: Adamovic este un conducător de joc care n-a prins lotul Bosniei pentru Campionatul European din Slovenia doar din cauza concurenţei prea mari, participând la turneele amicale pregătitoare, americanul Dunn joacă şi el pe poziţia 1 şi este recomandat de un sezon foarte bun în Ungaria, unde a fost MVP-ul ultimului an, extrema Flowers vine de la Joensuun Kataja, pentru care a înscris anul trecut 41 de puncte în dubla cu Asesoft, pivotul Zekovic a jucat în Superliga Serbiei, la Vojvodina Novi Sad, unde a avut în ultimul an o medie de 14.5 puncte pe meci, iar americano-finlandezul Gerald Lee este, se poate spune, cireaşa de pe tort, venind direct de la Campionatul European, unde a reuşit câteva meciuri impresionante pentru nordici, marcând 12 puncte în faţa Spaniei colosului Marc Gasol, sau 17 în disputa cu gazdele slovene.

Pe lista achiziţiilor îl putem adăuga şi pe românul Adrian Guţoaia, care a crescut considerabil în ultimii doi ani, aşa că lotul, completat de Tica, Mohammed, Burlacu, Szijarto şi tinerii Negoiţescu şi Dumitrescu, arată bine în acest moment. Iar jocul este pe măsură, evoluţiile şi rezultatele din meciurile amicale fiind chiar entuziasmante, aş putea spune. În cele două turnee la care a participat în ţară, Asesoft a făcut instrucţie cu adversari de prima parte a clasamentului, Gaz Metan Mediaş, Steaua, Energia Rovinari, BCM „U” Piteşti şi SCM Craiova fiind grupări cu pretenţii în noul sezon. Şi nu a fost doar scorul cel care a impresionat, ci lejeritatea cu care echipa lui Vladimir Arnautovic s-a desprins de fiecare dată, înscriind, fără a forţa permanent, 93, 94, 97, 95, 86 şi 90 de puncte. Am văzut scheme noi, am văzut doi conducători de joc care se pot completa, l-am revăzut pe Haji Mohammed cu pătrunderi imposibil de oprit, am descoperit un Flowers extrem de precis la aruncările din acţiune, un Zekovic cu „mână” excelentă de la distanţă şi extrem de abil sub panou, pe Szijarto şi Guţoaia aducând un plus de fiecare dată când au venit de pe bancă, am primit noi confirmări privind capacitatea lui Burlacu şi Tica de a rezolva momente grele ale meciului şi am sesizat creşterea lui Negoiţescu, recompensată de antrenor cu tot mai multe minute pe parchet.
Nu l-am văzut pe Lee, care vine abia săptămâna viitoare la Ploieşti, dar la valoarea lui, sigur se va integra rapid, mai ales că va putea fi folosit şi în competiţia internă, prin rotaţie, doar şase străini având dreptul să apară în raportul de arbitraj al unei partide.

Sigur, miza noii echipe este o participare cât mai bună în Eurocup, iar dacă tragerea la sorţi de pe 5 octombrie va fi una norocoasă, atunci Asesoft va putea face o figură frumoasă, pe măsura lotului alcătuit în această vară. Suporterii vor fi, în mod cert, alături de echipă, mai ales că, din octombrie, Asesoft va reveni în Sala Sporturilor „Olimpia”, primul meci la Ploieşti fiind cel de pe data de 9, cu BCM „U” Piteşti.