Pentru o parte dintre români, spiritul antreprenorial se naşte încă de pe băncile facultăţii. Că aşa stau lucrurile o dovedeşte faptul că, în ultimul deceniu, numărul societăţilor comerciale înfiinţate de către studenţi a crescut de circa trei ori, respectiv de la 6950 firme în septembrie 2004 la 18.704 firme în august 2013, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Cele mai multe dintre aceste firme activează în sectorul prestărilor de servicii profesionale sau în cel al comerţului cu amănuntul ori ridicata, dar există şi firme axate pe turism, construcţii sau agricultură.
Această creştere semnificativă a firmelor înmatriculate de studenţi a fost posibilă şi ca urmare a apariţiei HG 166/2003 privind acordarea unor facilităţi fiscale studenţilor care doresc să înfiinţeze o afacere pe cont propriu. Este vorba, între altele, de scutiri de la plata taxelor şi a tarifelor pentru: operaţiunile de înmatriculare efectuate de Registrul Comerţului; autorizarea funcţionării comercianţilor; obţinerea de la primărie a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi în mod independent; a taxelor de timbru pentru activitatea notarială etc. Pe de altă parte, acelaşi act normativ prevede şi condiţiile în care un student îşi poate înfiinţa o firmă şi anume acesta trebuie să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior de lungă sau de scurtă durată la o instituţie de învăţământ superior acreditată, să fie cel puţin în anul II de studii şi să nu fi depăşit vârsta de 30 de ani.
Revenind la statistica Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, aceasta mai arată faptul că, la finele lunii precedente, în Prahova existau 460 de societăţi comerciale înfiinţate de studenţi, comparativ cu 252 de firme existente în septembrie 2004. Totuşi, studenţii din Prahova nu sunt atât de curajoşi în a-şi deschide propria afacere precum sunt colegii lor din alte judeţe. Ne referim la cei din judeţul Cluj, care deţin primul loc pe ţară, cu 1.600 de societăţi comerciale înfiinţate, urmaţi de cei din Bucureşti (1.407 firme), Maramureş (889), Iaşi (888) sau Dolj (855).
Din păcate, dintre cele 18.704 firme înmatriculate de studenţi din România, până la sfârşitul lunii anterioare, mai erau în funcţiune doar 13.426, restul fiind radiate. Semn că efectele crizei economice au fost serios resimţite şi de către studenţi.
D. CONSTANTIN