Producţia de miere a fost afectată şi în acest an de vremea capricioasă – ploile reci sau schimbările bruşte de temperatură – care au făcut ca albinele să nu mai lucreze la capacitate maximă. Cu toate acestea, marea problemă în cazul “aurului dulce” rămâne lipsa clienţilor de pe piaţa românească – o realitate cu care se confruntă de altfel de câţiva ani producătorii autohtoni. Pentru cei care au ales însă să vândă mierea la export, succesul afacerii este garantat şi anul acesta, pentru că peste hotare mierea românească are mare căutare.
,,Problema la noi în ţară, în ceea ce priveşte slaba vânzare de miere, este legată de gradul de educaţie şi civilizaţie, la care se adaugă apoi şi partea financiară. Românii pur şi simplu, nu apreciază mierea şi calităţile ei nenumărate, care este bună atât ca îndulcitor, cât şi ca medicament. Preferă să cumpere zahăr rafinat din comerţ pentru că e mai ieftin, deşi este în acelaşi timp nociv pentru sănătate. În schimb, nemţii, suedezii, danezii – unde merge mierea românească cel mai bine la export – care au un nivel de trai mai ridicat, folosesc cu prioritate miere, în detrimentul zahărului din comerţ’’, ne-a declarat Răzvan Bucurescu (în foto), producător din comuna Ariceştii Rahtivani, care vinde în piaţa centrală din Ploieşti. Potrivit interlocutorului nostru, producţia de miere de anul acesta este bună, sau mai degrabă suficientă, având în vedere numărul mic al persoanelor din Ploieşti şi din judeţ interesate să cumpere miere. Tot legat de producţia de miere am stat de vorbă şi cu Adrian Istrate, reprezentantul Asociaţiei Apicultorilor Valea Prahovei – Câmpina. ,,Este clar că vremea capricioasă a afectat producţia de miere de anul acesta, însă cine a alergat mai mult a reuşit să scoată o cantitate bună. Totuşi, din cauza vremii, de pildă, mierea de rapiţă nu s-a făcut, iar floarea soarelui s-a trecut foarte repede. Însă e bine. Oricum, producţia de miere depinde mult şi de fiecare producător în parte: cât s-a străduit, cât a investit şi cât s-a ocupat de albine. În ceea ce mă priveşte, eu dau mierea la angrosişti, de unde în proporţie de 98% ajunge la export, unde are mare căutare. Practic, nu am miere câtă cerere este din afară. În plus, eu nu vând decât miere de calitate, certificată, în schimb, pe piaţa liberă, se întâmplă uneori şi cazuri în care se găseşte miere falsificată care de obicei se vinde mai ieftin tocmai pentru a se obţine un profit rapid. Cetăţeanul simplu, care nu se pricepe, nu are cum să-şi dea seama de asta. Nu generalizez fiindcă asta nu înseamnă că nu sunt şi profesionişti pe piaţa liberă şi apicultori adevăraţi ’’ ne-a spus interlocutorul nostru.
Şi pentru că tot a venit vorba despre preţ, e bine de ştiut că anul acesta nu s-au înregistrat majorări ale acestuia pe piaţa liberă. De pildă, un kilogram de miere de salcâm – cea mai scumpă dintre sortimente – costă 30 de lei, unul de tei – 22 de lei, în timp ce mierea polifloră, cea mai ieftină, se vinde la un preţ ce variază între 15 şi 20 de lei kilogramul, iar 100 de grame de polen costă 8 lei.
C.D.