Cei doi jucători transferaţi de Petrolul în urmă cu câteva săptămâni – Juan Albin şi Walter Fernandez – s-au acomodat repede cu ţara noastră şi campionatul Ligii I.
Mai mult, la debutul său, Juan Albin a marcat golul care menţine echipa Petrolul neînvinsă în 2013, în campionat, „salvând” în min. 89 al partidei cu Dinamo, un punct pentru galben-albaştri şi pe antrenorul Cosmin Contra de la primul eşec din acest sezon. În schimb, l-a „demis” indirect pe Gheorghe Mulţescu şi, mai în glumă, mai în serios, uruguaianul spune că nu l-ar „deranja” dacă ar marca şi în meciul cu CFR Cluj şi, eventual, să-l „schimbe” şi pe Petre Grigoraş!
Walter Fernandez – de la Busquets, Bojan şi Montoya la Benga şi Beţa
Pentru Walter Fernandez, venirea în România este considerată „un pas înainte”, chiar dacă el a fost juniorul Barcelonei şi a jucat la Lokeren, în Belgia, anul trecut!
– Walter, de ce Petrolul?
– Simplu, pentru că am fost dorit aici şi, pentru mine, cel mai important este să joc. Sunt tânăr, îmi place mult fotbalul, vreau să joc. În plus, sunt mai mulţi spanioli aici, în staff, în echipă, mă simt foarte bine deşi sunt de doar câteva săptămâni în România.
– Ce ştiai despre fotbalul românesc înainte să ajungi aici?
– Sincer, nu văzusem vreun meci de campionat, doar câteva partide de prin cupele europene cu echipe româneşti. Am jucat şi în Ungaria, ştiam că este un campionat cu fotbalişti buni şi echipe bune.
– Ai fost juniorul Barcelonei. Cât timp ai petrecut acolo?
– Am fost întâi, la copii, la Espanyol, apoi am trecut la Barcelona, unde am stat 5 ani. Am fost coleg cu Busquets, Bojan, Montoya. Este o experienţă grandioasă, Barcelona reprezintă pentru mine maximul în fotbal. Am stat ani buni acolo, am avut chiar speranţe că voi face pasul cel mare, spre prima echipă, am plecat la Taragona apoi şi, după aceea, în Ungaria.
– De ce în Est, în Ungaria, apoi în România?
– Situaţia economică din Spania va face ca mai mulţi jucători să plece în alte ţări. Mie nu îmi pare rău că am făcut acest pas, cum nu cred că voi regreta experienţa în România. Colegii sunt foarte buni, mă simt excelent cu ei, am şi soţia cu mine la Ploieşti, primele mele meciuri mi-au lăsat o impresie foarte bună. Sper ca Dumnezeu să mă ajute, să fiu sănătos, asta este, de departe, cel mai important pentru mine!
Juan Albin: „Îmi voi aduce familia în România”
Fost coleg cu Contra la Getafe, după ani de glorie petrecuţi în cel mai tare campionat din lume – Primera Division, Juan Albin – a debutat cu gol pentru Petrolul, anunţându-se drept una dintre vedetele întrecerii interne, cu nici un an în urmă el marcând împotriva lui Real Madrid (16 decembrie 2012, Real – Espayol 2-2).
– Cum ai ajuns în România?
– Ştiam foarte puţin despre această ţară, am venit chemat de Cosmin, care mi-a fost coleg la Getafe. El m-a convins să vin la Petrolul şi am ales această echipă analizând şi celelalte oferte pe care le-am avut.
– Regreţi că nu mai joci în Primera. Ţi-ai dori să revii acolo?
– Am stat destui ani acolo, poate era vremea să schimb ceva. Nu pot să spun că obiectivul meu este să revin în Spania.
– Ai marcat la prima ta apariţie un gol foarte important pentru echipă. La câte goluri să ne aşteptăm de la Albin?
– Nu mi-am făcut un plan. Mă bucur că am dat acest gol, sper să fiu sănătos şi sigur voi mai marca goluri.
– Cum ţi se pare România?
– Seamănă cu ţara mea natală – Uruguay, într-un fel. Mă simt bine aici, colegii sunt foarte buni, chiar intenţionez să-mi aduc familia la Ploieşti. Am un copil de 2 ani în Uruguay şi îmi este foarte dor de el.
– Care este situaţia ta contractuală?
– Am venit la Petrolul ca jucător liber de contract şi am semnat pentru un an! Sunt jucătorul Petrolului până la vară, apoi vom vedea ce va urma.
Marian DIMA