– Cei mai mulţi dintre ei au abandonat şcoala

Poliţiştii prahoveni au prins, de la începutul acestui an şi până în prezent, 91 de infractori minori, cel mai mic dintre ei – în vârstă de numai 10 ani -fiind vinovat de furt calificat. Comparativ cu situaţia înregistrată în 2012, anul acesta, în judeţ, a crescut numărul minorilor care comit fapte penale şi cel al a infracţiunilor săvârşite de ei, gravele probleme sociale ale familiilor din care provin tinerii, lipsa de comunicare cu părinţii şi lipsa de supraveghere din partea acestora fiind doar câteva dintre cauzele acestui fenomen.
Cele mai frecvente fapte de care se fac vinovaţi minorii sunt : furturile din chioşcuri sau din maşini (mâncare, sucuri, cartele, telefoane mobile etc), valoarea pagubelor săvârşite fiind relativ mică (între 100 de lei şi 500 de lei), conducerea fără permis a mopedelor, loviri şi alte violenţe, potrivit informaţiilor pe care le-am primit, la solicitarea noastră, de la reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova. Minorii care îngroaşă rândul infractorilor provin cu precădere din mediul urban – în special din Ploieşti, Câmpina, Vălenii de Munte, Băcoi, Sinaia. Anul acesta, au fost prinşi 52 de minori infractori care provin din aşezări urbane şi 39 din comune ( cei mai mulţi din Filipeştii de Pădure , Slănic, Bărcăneşti ).
Conform informaţiilor primite de la reprezentanţii IJP Prahova, cei mai mulţi dintre tinerii cu vârste mai mici de 18 ani autori ai unor fapte penale (mai exact 58) fie sunt neşcolarizaţi, fie au abandonat şcoala, iar numai 33 sunt integraţi în sistemul de învăţământ.

Detalii, în ediţia de mâine a ziarului Prahova.