Sute de elevi şi preşcolari din judeţ vor începe anul şcolar 2013-2014 în unităţi de învăţământ în care nu se respectă normele igienico-sanitare. În unele instituţii nu există apă curentă, altele funcţionează în spaţii improprii şi subdimensionate faţă de numărul copiilor înscrişi, altele nu au scăpat de mobilierul vechi. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Prahova, ai Inspectoratului Şcolar Prahova au efectuat, în perioada 26 august -6 septembrie, o serie de controale în şcolile prahovene. Au fost verificate 35 de unităţi de învăţământ (unităţi cu personalitate juridică, dar şi structuri ale acestora), dintre care 14 autorizate sanitar şi 21 de unităţi care nu avuseseră autorizaţie de funcţionare în anul şcolar anterior (11 grădiniţe cu program normal, două cu program prelungit şi opt şcoli gimnaziale, majoritatea în mediul rural).
Controalele au vizat mai multe aspecte, cum ar fi existenţa autorizaţiei sanitare de funcţionare, starea clădirii, a spaţiilor de învăţământ şi a terenului de joacă sau de sport, modul de aprovizionare cu apă potabilă, de colectare şi de evacuare a reziduurilor menajere, starea de igienă a grupurilor sanitare, dotarea cu materiale şi ustensile pentru curăţenie şi dezinfecţie. Potrivit unui raport ce conţine sinteza acţiunilor din perioada amintită, întocmit de DSP Prahova, s-a constatat că majoritatea unităţilor neautorizate sanitar nu au instalaţie proprie de distribuţie a apei potabile, astfel de probleme având, de exemplu, unităţi din Lapoş, Meliceşti- Telega, Izvoru-Proviţa de Sus. În alte instituţii de învăţământ, instalaţiile de colectare a apelor reziduale menajere (fose septice) sunt nevidanjate (Şcoala Matiţa- Păcureţi), în altele există grupuri sanitare de exterior neigienizate, din zid sau din cele „ecologice” (utilizabile pentru perioade scurte de timp), folosite în comun de elevi şi preşcolari (Şcoala Matiţa, Grădiniţa nr. 1 şi Şcoala anexă 1 din Bertea, Şcoala şi Grădiniţa din Lapoş).
Autorităţile au mai semnalat şi faptul că o serie de instituţii funcţionează în clădiri ce nu au destinaţie de spaţiu de învăţământ: Grădiniţa nr.1 Comarnic este într-o astfel de situaţie dificilă. „Instituţia funcţionează într-o casă veche, care stă să se prăbuşească. Acolo, conducerea şcolii a luat măsura – şi noi le-am dat aprobare – de a muta grădiniţa în spaţiul Liceului „Simeon Stolnicul”, pentru că planează oricând pericolul să cadă clădirea pe copii. Îi vor instala pe copii în cancelaria liceului”, ne-a precizat Horia Toma, inspectorul şcolar general, care a adăugat că este obligaţia primăriei să reabiliteze sediul grădiniţei. Potrivit raportului amintit, tot într-o casă particulară funcţionează Grădiniţa nr. 8 din Câmpina, iar Grădiniţa din Lapoş – într-un cămin cultural.
Autorităţile au mai semnalat că în unele instituţii există săli de grupă sau de clasă subdimensionate pentru numărul de copii înscrişi (Grădiniţa nr. 8 Câmpina, Grădiniţa nr. 1 Măneciu, Grădiniţa nr. 38 Ploieşti, Grădiniţa nr. 1 Comarnic, Grădiniţa Călineşti). Totodată, au fost găsite unităţi de învăţământ în care spaţiul pentru depozitarea temporară a reziduurilor solide menajere nu este amenajat conform legislaţiei în vigoare sau unde terenul de sport ori cel de joacă este neamenajat.
Potrivit raportului ce vizează sinteza controalelor din perioada 26 august-6 septembrie, dintre cele 21 de unităţi de învăţământ care nu au fost autorizate în anul anterior, în urma lucrărilor de reparare – igienizare se pot autoriza opt unităţi, până pe 16 septembrie iar restul de 13 unităţi (1, 8 % din numărul total de unităţi de învăţământ) vor intra într-un program de monitorizare până la remedierea deficienţelor semnalate în timpul controalelor. Printre acestea se află şi cele în care nu există apă potabilă şi care au spaţii improprii.
În Prahova, în anul şcolar 2012-2013 au funcţionat 764 de unităţi de învăţământ din care 725 unităţi de stat şi 39 unităţi private. Potrivit precizărilor inspectorului şcolar general, Horia Toma, în afara celor 21 de unităţi de învăţământ amintite, celelalte deţin autorizaţii sanitare de funcţionare.
Ana MAXIM
Acasă Cultură/timp liber 13 unitati de invatamant prahovene nu vor putea fi autorizate sanitar pana...