IMM vor face obiectul inspecţiei fiscale o singură dată la trei ani

Întreprinderile mici şi mijlocii vor putea face obiectul inspecţiei fiscale o singură dată într-o perioadă de trei ani, urmând totodată să beneficieze de facilităţi fiscale pentru primul an fiscal de la înregistrarea în Registrul Comerţului, conform unei ordonanţe adoptate marţi de Guvern. Ordonanţa transpune în legislaţia românească documentul strategic “Small Business Act” for Europe adoptat de Comisia Europeană în 2008 şi revizuit în 2011. Acest document statuează 10 principii menite să ghideze concepţia şi punerea în aplicare, atât la nivelul UE, cât şi la nivelul statelor membre, a politicilor de stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Conform ordonanţei, inspecţia fiscală la IMM va avea loc o singură dată într-o perioadă de trei ani, acestea urmând să beneficieze de facilităţi fiscale pentru primul an fiscal de la înregistrarea în Registrul Comerţului. Actul normativ prevede şi limitarea introducerii de noi sarcini administrative sau obligaţii de raportare pentru IMM în vederea asigurării unui mediu de afaceri prietenos.

Vehiculele şi motoarele de peste 100 CP destinate iahturilor, supuse accizelor

Guvernul va introduce, din luna septembrie, accize şi pentru vehicule şi motoare cu capacitate peste 100 cai putere cu care sunt dotate iahturile, alte nave şi ambarcaţiunile de agrement, în categoria plătitorilor de accize fiind introduse şi persoanele fizice. Decizia a fost luată prin ordonanţă aprobată în şedinţa de marţi. Astfel, ordonanţa prevede introducerea motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement în sfera de aplicare a accizelor nearmonizate, având în vedere faptul că motoarele navelor nu sunt întotdeauna integrate ambarcaţiunilor. “Este prevăzută introducerea persoanelor fizice în categoria plătitorilor de accize în cazul vehiculelor şi a motoarelor cu capacitate de peste 100 cai putere destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement”, se arată într-un comunicat al Executivului. Guvernul a adoptat, la finalul lunii iulie, o ordonanţă prin care accizele la alcool vor creşte de la 1 septembrie, când vor fi introduse şi accize pentru bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, iahturi, ceasuri de lux şi anumite tipuri de armament, utilizate de persoane fizice, veniturile suplimentare din aceste accize fiind estimate la 300 milioane lei pentru anul curent. Măsura a fost introdusă pentru a compensa impactul negativ al reducerii TVA la pâine la 9%, calculat la 100 milioane de lei. Persoanele fizice care efectuează achiziţii intracomunitare de iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, maşini de peste 3.000 cmc şi motoare de peste 100 CP destinate iahturilor şi ambarcaţiunilor pentru agrement vor depune o declaraţie de accize la autoritatea competentă până la data prevăzută pentru plata acestor accize, numai atunci când datorează accize. Modelul declaraţiei se reglementează prin ordin al preşedintelui ANAF.

A scăzut numărul autorizaţiilor de construire pentru locuinţe

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut în primele şapte luni cu 2,6%, sau 562 avize, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 21.511, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS). “Cele mai semnificative scăderi au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-542 autorizaţii), Sud-Muntenia (-179 autorizaţii) şi Sud-Est (-148 autorizaţii). Creşteri au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (+176 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+142 autorizaţii) şi Centru (+75 autorizaţii)”, se arată într-un comunicat al INS. În luna iulie 2013 s-au eliberat 4.115 autorizaţii, în creştere cu 15,5% faţă de iunie şi cu 6,7% faţă de iulie 2012. Din total, 66,3% au fost pentru zona rurală.