Constructorii de maşini cer înfiinţarea unui brand economic de ţară

Construirea unui brand economic de ţară, care să consolideze imaginea României în lume, precum şi scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit, în vederea creşterii competitivităţii. Acestea reprezintă două dintre numeroasele propuneri ale reprezentanţilor industriei constructoare de maşini, utilaje şi echipamente în cadrul recentelor consultări de la sediul Ministerului Economiei, în vederea elaborării Strategiei de Reindustrializare a României. O altă propunere interesantă se referă la înfiinţarea unei companii publice care să coordoneze, printre altele, firmele de consultanţă şi proiectare industrială din ţară. Potrivit propunerii, toate proiectele de investiţii în bunuri de capital, pentru retehnologizare şi modernizare în industrie, energie, infrastructură, agricultură etc. urmează să fie realizate de firme naţionale cu consultanţi şi proiectanţi autohtoni.

Veniturile SIF Muntenia au scăzut cu o treime

Societatea de Investiţii Financiare Muntenia (SIF 4) a înregistrat, în semestrul anterior, venituri de 71,3 milioane de lei (16,2 milioane de euro), cu o treime sub cele din perioada similară a anului trecut, când a finalizat tranzacţia prin care a cedat acţiunile deţinute la BCR către banca austriacă Erste. Cheltuielile au scăzut în primele şase luni din acest an cu 29 la sută, la 33,5 milioane de lei (7,6 milioane de euro), de la aproape 47 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului semestrial al companiei. Astfel, SIF Muntenia a încheiat primul semestru cu un profit de 37 milioane de lei (8,4 milioane de euro), sumă cu 29 la sută sub câştigul consemnat în primele şase luni ale anului trecut.

Emisiune numismatică lansată de BNR

Banca Naţională a României a lansat, ieri, în circuitul numismatic, o monedă din argint, una din tombac cuprat şi un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), dedicate Aniversării a 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase. Având un diametru de
37 mm, o greutate de 31,103 grame şi o valoare nominală de 10 lei, moneda din argint redă pe aversul ei imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripţia în arc de cerc „România” ş.a. Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat), prezintă portretul Mariei Tănase şi, în arc de cerc, inscripţia „Maria Tănase” şi anii în care a trăit „1913 – 1963”.
Monedele din argint, tombac cuprat şi seturile vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Preţurile de vânzare sunt: 300 de lei/bucata, exclusiv TVA, pentru moneda din argint; 80 de lei/bucata, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat; 810 lei/bucata, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat). Preţurile menţionate cuprind inclusiv broşura de prezentare.