Păstrând o tradiţie neîntreruptă de 89 de ani, administraţia comunei Ceraşu a organizat marţi, 6 septembrie a.c., o ceremonie de pomenire şi de cinstire a celor peste 350 de eroi din Primul Război Mondial ale căror oseminte sunt îngropate în cimitirul de la Tabla Buţii. În anul 1924, preotul şi învăţătorul satului aşezau, împreună cu elevii lor, flori proaspete lângă crucile celor care, cunoscuţi şi necunoscuţi, au apărat cu preţul propriei vieţi pământul ţării şi libertatea oamenilor ei. La aproape nouă decenii, peste cinci mii de oameni din aşezări ale Prahovei, precum şi ale judeţelor Covasna, Braşov şi Buzău, au asistat la slujba religioasă oficiată de un sobor de 13 preoţi, alături de părintele arhimandrit Veniamin Goreanu-consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi părintele protoiereu Florin Boţârcă, precum şi la ceremonialul militar şi onorul prezentat de garda Unităţii Militare de Logistică Ploieşti. Emoţionantele acorduri ale fanfarei au însufleţit nu numai purtătorii hainei militare, însoţiţi de comandantul unităţii amintite, colonelul Tudor Curiman, şi pe cei cinci veterani de război câţi au mai rămas dintre cei 75 pe care i-a avut comuna, ci întreaga asistenţă, de la mic la mare. Au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei judeţene, ai Prefecturii Prahova, ai instituţiilor deconcentrate, ai Asociaţiei „Cultul Eroilor”, precum şi ai primăriilor din 30 de localităţi din bazinul Teleajenului şi din judeţele învecinate. Pentru prima dată s-a auzit – pe platoul de la 1400 de metri înălţime, unde lângă brazi falnici, lângă troiţa şi monumentul ridicate în cinstea lor îşi duc somnul veşnici bravi ostaşi, „Imnul de la Tabla Buţii” răsunând din glasurile miilor de participanţi. Potrivit unor documente, se pare că aici s-ar fi făcut auzit pentru prima dată vitejescul îndemn „Pe aici nu se trece”, pentru ca apoi, la Mărăşti şi Oituz, să însufleţească, din nou trupele române.
Primarul localităţii Ceraşu – Dumitru Duca, ne mărturisea că parcă niciodată nu au fost mai înălţătoare şi mai emoţionante momentele de cinstire a celor care s-au jertfit pentru ţara şi neamul lor şi că simbolicei columne a nemuririi – cum sunt numite generic manifestările de la Tabla Buţii – mii de oameni i-au dat şi mai multă trăinicie prin însufleţirea cu care şi-au onorat înaintaşii.
Coroane, lumânări aprinse, cuvinte vibrante au întregit sărbătoarea întru spirit, românism şi patriotism, încheiată cu un program artistic susţinut de peste 150 de artişti şi cu „Hora Muntelui”. Iar după tradiţie, la masa câmpenească la care s-au aşezat toţi participanţii, s-au mâncat tochitură, dar şi peşte şi sărmăluţe de post, pentru credincioşii care respectă cu sfinţenie postul „Sfintei Mării”.
Peste cimitirul de la Tabla Buţii s-a aşternut, din nou, liniştea în care se cuvine să‑şi doarmă somnul cel veşnic sutele de eroi. Au rămas însă emoţiile şi mândria miilor de participanţi la manifestări de a fi urmaşii unor asemenea vrednici înaintaşi, ca şi aprecierea lor la adresa administraţiei comunei Ceraşu, care păstrează şi îmbogăţeşte, de la an la an, o frumoasă tradiţie. Primarul Dumitru Duca chiar ne spunea că are doar cuvinte de mulţumire pentru angajaţii Primăriei Ceraşu care, de mai bine de două săptămâni, au amenajat drumul forestier ce duce la Tabla Buţii şi au pregătit bucatele aşezate pe masa de pomenire a celor duşi întru slăvire şi neuitare.

Luiza RĂDULESCU PINTILIE