• Circa 140.000 de metri pătraţi de teren vor fi supuşi exproprierii pentru cauză de utilitate publică

La inaugurarea tronsonului Bucureşti – Ploieşti al autostrăzii A3, şoferii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că, la finalizarea lucrărilor, drumul de mare viteză nu dispunea de intrări sau de ieşiri pe raza judeţului Prahova. De altfel, acest lucru s-a remarcat şi din numărul mare al maşinilor care continuă să parcurgă drumul dintre Capitală şi Ploieşti tot pe DN1. Consiliul Judeţean Prahova va demara, în scurt timp, lucrările pentru realizarea unor bretele de legătură dintre un drum judeţean (DJ 100B) şi autostrada Bucureşti– Ploieşti, pentru ca prahovenii să aibă posibilitatea de a ieşi sau de a intra din/ în A3.

Astăzi, în cadrul şedinţei consilierilor judeţeni, vor intra în dezbatere şi vor fi supuse aprobării două proiecte de hotărâre care au legătură cu demararea lucrărilor pentru nodul de la Gherghiţa. Unul dintre ele vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv – ale cărui costuri vor fi suportate de la bugetul judeţului Prahova – iar cel de-al doilea proiect se referă la achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă pentru urmărirea procesului de expropriere a terenurilor proprietate privată, aflate în zona în care se vor construi bretelele acestui nod rutier.
Drumul judeţean DJ 100B Potigrafu (DN1) – Balta Doamnei – Lacul Turcului – Gherghiţa – Drăgăneşti – Bărăitaru– Fulga (DJ 100C), în lungime de 36,647 km, amplasat în zona de sus a judeţului Prahova, asigură fluidizarea traficului auto şi pietonal între localităţile menţionate şi, în special, legătura cu municipiul Ploieşti şi cu Municipiul Bucureşti. La km 14+364, drumul judeţean DJ 100B traversează autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti, printr-un pasaj denivelat fără acces, însă, la autostradă.
Amenajarea nodului rutier de la Gherghiţa constă în proiectarea bretelelor la pasajul pe DJ 100B existent peste A3 Bucureşti – Ploieşti. Aceste bretele vor asigura accesul din/în A3 în/din DJ 100B. Potrivit proiectului de hotărâre al consilierilor judeţeni, pentru traseul propus este necesară exproprierea unei suprafeţe de 139.850,24 mp din terenurile private aflate în zonă.
Conform prevederilor legale, procedura de expropriere necesită şi servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare. Astfel că, în situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, necesare autorităţilor şi instituţiilor publice nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, numai cu aprobarea Consiliului Judeţean. Drept urmare, este obligatoriu votul consilierilor judeţeni pentru achiziţionarea unor servicii de consultanţă juridică, având în vedere faptul că procedura exproprierii presupune parcurgerea mai multor etape, fiind necesară participarea unui avocat care va presta servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare.

Violeta STOICA