• Cea mai importantă modificare – TVA de 9% la pâine

Mai multe reglementări legislative, unele dintre acestea reprezentând decizii anunţate şi asumate de către actualii guvernanţi, intră în vigoare începând de mâine, 1 septembrie.

La pâine, cotă redusă de TVA

De departe, cel mai important act normativ este cel prin care se stipulează faptul că taxa pe valoarea adăugată (TVA) va fi redusă până la 9% pe tot lanţul de producţie şi distribuţie al pâinii, începând de mâine, magazinele urmând să elibereze bon fiscal cu TVA de 9%. Potrivit Codului Fiscal, de la 1 septembrie, cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri: toate sortimentele de pâine, precum şi următoarele specialităţi de panificaţie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri (care se încadrează în grupa produselor de brutărie la codul CAEN 1071); făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară (care se încadrează la codul CAEN 1061); grâu comun (care se încadrează la codul NC 1001 99 00), şi secara (care se încadrează la codul NC 1002 90 00). Totuşi, în cazul în care produsele de panificaţie vor avea umplutură de orice fel, nu se va mai aplica măsura cotei reduse de TVA. În paralel cu această decizie, autorităţile centrale au anunţat că va fi elaborat un proiect de hotărâre de Guvern, iniţiat de patronatele din sectorul panificaţiei, care le va permite firmelor să vândă pâine doar în spaţii special amenajate. Astfel, nu va mai fi permisă comercializarea pâinii şi a produselor de patiserie alături de produse nealimentare, cum sunt cele pentru curăţenie sau lângă articole de îmbrăcăminte. Vânzătorii vor avea obligaţia să folosească o mănuşă de fiecare dată când vor lua o pâine de pe raft pentru a o oferi clienţilor, iar produsele de panificaţie vor trebui aşezate doar pe rafturi special amenajate, care să respecte anumite norme. Totodată, autorităţile speră ca scăderea TVA la pâine să ducă şi la o ieftinire a produselor din panificaţie. În context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că reducerea TVA la pâine, pe tot lanţul de producţie, va genera şi o scădere a preţului la produsele de panificaţie, însă măsura urmăreşte în primul rând crearea unui mediu concurenţial corect, care să salveze societăţile ce îşi plătesc impozitele. Guvernul a avizat, la sfârşitul lunii iulie a.c, reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale estima că reducerea TVA va creşte producţia de făină şi pâine fiscalizată cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone, va creşte numărul angajaţilor legali cu circa 8.500 persoane, iar preţul pâinii la raft va scădea.
Aşa cum v-am mai informat într-o ediţie recentă a ziarului nostru, în Prahova funcţionează 16 mori, 80 de brutării şi peste 100 de patiserii şi covrigării, consumul zilnic de pâine fiind de 300 de tone la nivelul întregului judeţ.

Bunurile de lux, taxate suplimentar

Ca urmare a reducerii TVA la pâine, Guvernul a decis ca o serie de bunuri, considerate de lux, să fie taxate suplimentar. Astfel, de la 1 septembrie, se vor percepe accize şi pentru: * bijuterii din aur şi/sau din platină, cu excepţia verighetelor (acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu până la 14k şi de 2 euro/gram pentru cele peste 14k);
* confecţii din blănuri naturale ( acciza este cuprinsă între 50 şi 1200 euro/bucata, în funcţie de costul de achiziţie al blănurilor); * iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, cu excepţia celor destinate utilizării în sportul de performanţă (se vor acciza numai iahturile şi navele care au lungimea egală sau mai mare de 8 metri, (acciza fiind de 500 euro/metru liniar) şi navele cu motor peste 100 de cai-putere (acciza fiind 10 euro/CP) pentru navele cu motor peste 100 CP; * autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3000 cm3 ( acciza este de 1 euro/cm3); * arme de vânătoare şi arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv (acciza variază între 50 şi 1500 euro/bucata, în funcţie de costul de achiziţie al armelor); * cartuşe cu glonţ şi alte tipuri de muniţie pentru armele prevăzute anterior (acciza este cuprinsă între 0,1 şi 0,4 euro/bucata, în funcţie de costul de achiziţie).

Accize majorate la alcoolul etilic

Conform deciziilor guvernanţilor, de la 1 septembrie cresc şi accizele pentru alcool etilic. În baza noilor reglementări, cotele vor fi majorate de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.

Călătoriile cu trenul, mai scumpe

Tot de mâine au fost anunţate şi noi majorări de tarife la călătoria pe calea ferată, pentru trenurile Regio şi Interregio, Ministerul Transporturilor menţionând că scumpirea biletelor de tren este cauzată de evoluţia inflaţiei, creşterea unor costuri cu combustibili, energie sau piese. Pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), creşterea va fi operată prin rotunjirea tarifului la 50 bani sau la leu, prin majorări cu valori cuprinse între 10 bani şi 50 bani, în vreme ce pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea va fi de până la 10%. În cazul trenurilor Regio, la clasa a II-a, preţul unui bilet pe ruta
Bucureşti- Ploieşti (60 km), Timişoara – Arad (57 km) şi Satu Mare – Baia Mare (60 km) va creşte de la 7,3 lei la 7,5 lei, în vreme ce pe traseele Galaţi – Brăila (31 km) sau Bacău – Roman (44 km), tarifele vor urca de la 5,2 la 5,5 lei, respectiv de la 6,8 lei la 7 lei. La trenurile InterRegio, preţul plătit pentru un bilet la clasa a II-a va fi majorat pe rutele Bucureşti– Braşov (166 km) şi Bucureşti – Constanţa (225 km) de la 47 lei la 50,5 lei, respectiv de la 58,2 lei la 62 lei. Pentru un drum de la Bucureşti la Craiova (209 km), tariful va urca de la 58,2 lei la 62 lei, iar în cazul unei călătorii Bucureşti – Iaşi (405 km), un bilet va costa 94,5 lei, de la 85,7 lei în prezent. De la Bucureşti la Cluj Napoca (497 km), preţul unui bilet la clasa a II-a într-un tren InterRegio va creşte de la 85,7 lei la 94,5 lei, iar de la Bucureşti la Timişoara (533 km) un călător va plăti 105 lei în aceleaşi condiţii, de la 95,1 lei în prezent. Tot la clasa a II-a, tariful InterRegio pentru o călătorie de la Braşov la Sibiu (149 km) va urca de la 42,7 lei la 46 lei, iar un drum Iaşi – Suceava (137 km) va costa 41 lei, faţă de 38,1 lei în prezent. Preţurile în cazul trenurilor InterRegio menţionate anterior includ şi tariful de rezervare loc (3,3 lei în prezent, respectiv 4 lei după majorare), facilităţile de călătorie acordate în prezent urmând să se aplice şi după majorare.
N.DUMITRESCU