Apropiatul scrutin europarlamentar ţine, deja, cu sufletul la gură viitorii aspiranţi la un fotoliu călduţ de ales european. Se fac şi se desfac alianţe, se fac jocuri, se dau demisii din partid. Totul, chipurile, pentru binele alegătorilor… europeni.
Europarlamentarele vor constitui, de asemenea, şi un test al partidelor în ceea ce priveşte intenţiile populaţiei de a vota, precum, şi “priza” acestora în rândul electoratului. Iar după acest “test” european, nu este exclus să urmeze o reorganizare a partidelor sau o grupare a lor în aşa-numite alianţe. Asta în timp ce alegătorilor li se promit, ca de obicei, multe …
Astfel, viitorii candidaţi îşi iau angajamentul că se vor rezolva toate problemele Europei şi, implicit, cele ale cetăţenilor ale ţării de origine din care provin.
Pe de altă parte însă, tradiţia noastră de 23 de ani de democraţie originală arată exact contrariul. Candidaţii se “zbat “ doar pentru a ajunge să le fie lor bine şi uită de unde au plecat. Cel mai bun exemplu în acest sens este europarlamentarul Elena Băsescu, care a făcut mult rău ţării prin gafele de proporţii pe care le-a comis, gafe care au stârnit mici râsete ironice şi în rândul colegilor săi. Dar, ce contează…
Apropierea scrutinului europarlamentar va constitui, pentru mulţi dintre candidaţii rămaşi în afara unor liste de partid, o nouă şansă de a se “agăţa” de un loc călduţ. Ei vor face totul – inclusiv sacrificii financiare ! – pentru a rămâne în “cărţile” politicii şi, bineînţeles, de a-şi atinge scopul pentru care, în fapt, fac politică – acela de a se aranja pe ei înşişi şi, eventual, familia şi prietenii. Ceea ce nu este, de asemenea, o noutate pentru democraţia originală pe care o traversăm din 1989 încoace.
Toate acestea se întâmplă în timp ce sunt din ce în ce mai puţine locuri de muncă, sistemul de sănătate este din ce în ce mai precar, puterea de cumpărare a scăzut considerabil ş.a,.m.d.
Aşadar, rămâne de urmărit ce vor aduce, ca noutate, viitoarele alegeri europarlamentare în ţara noastră. Cel mai probabil, însă, alegătorii vor avea parte numai de promisiuni, interesul acestora urmând să fie uitat imediat ce candidaţii şi-au văzut “visul” împlinit.
Florin TĂNĂSESCU