Corespondenţă de la Bruxelles – Dan LUCA
Conform indicatorilor publicaţi recent de către Comisia Europeană, România se situează pe locul 3 privind gradul de independenţă energetică în rândul statelor UE, după Danemarca şi Estonia. Această performanţă a fost realizată în condiţiile în care ţara noastră are nevoie de doar 21% de importuri de energie, pe când media europeană ajunge undeva pe la 53%. În acest context, România joacă şi ar trebui să joace, în continuare, foarte puternic la nivelul politicii energetice europene.
O dată pe an, politicienii Europei şi oamenii de afaceri îşi dau întâlnire, formal, la European Business Summit de la Bruxelles. Anul acesta, la ediţia la care am participat cu mare interes, tema de bază a fost “Deblocarea oportunităţilor industriale”. Preşedintele Herman Van Rompuy – într-o alocuţiune demnă de „Starea Uniunii”- a prezentat legătura dintre creşterea competitivităţii la nivelul UE şi preţul energiei. “Energia este vitală pentru sectorul de afaceri. UE depinde prea mult de importul de energie, când alte continente devin, treptat, independente energetic. Trebuie să fim deschişi şi pragmatici, să implementăm ceea ce am decis referitor la piaţa comună de energie europeană, să investim masiv în infrastructură, dar şi să reuşim cu adevărat diversificarea surselor energetice”, preciza liderul european în deschiderea Summitului. Preşedintele Patronatului European (BusinessEurope), nu întâmplător germanul Jűrgen Thumann, accentua: “Dacă vrem să ne revenim în UE trebuie să reindustrializăm Uniunea. Industria este inima economiei”. Thumann sublinia, de asemenea, că în domenii strategice – precum energie sau mediu – competitivitatea companiilor europene este îngreunată de instrumente legislative excesive şi inutile.
În primăvara acestui an, a fost Ziua Energiei Româneşti la Bruxelles, ocazie cu care Centrul Român al Energiei, în cooperare cu Reprezentanţa Permanentă a României, a organizat un eveniment de amploare în capitala europeană, sub numele „România, un Pol Energetic în Europa”. În acest cadru, au fost discutate obiectivele energetice ale României şi ale UE, în contextul strategiei „Europe 2020” şi al integrării pieţei europene a energiei, unde România joacă un rol de pol energetic european, toate ţinând cont de evoluţiile şi provocările pieţei acestui sector. “Odată cu extinderea noului proiect energetic comunitar către Europa de Est şi Balcani se deschid noi oportunităţi pentru România. Însă, pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie de o bună funcţionare a pieţei, de respectarea tuturor regulilor, de crearea unui cadru potrivit pentru investiţii”, spunea Günther Oettinger, Comisarul European pentru Energie, la finalul întâlnirii.
Recent, am participat şi eu la Bruxelles la o întâlnire a reprezentanţilor Centrului Român al Energiei, ocazie cu care Philip Lowe, directorul general al Directoratului General pentru Energie (de la Comisia Europeană), a declarat că executivul comunitar va publica, în toamnă, o serie de recomandări cu privire la schemele naţionale de suport pentru regenerabile. “Acest set de recomandări va reflecta cele mai bune practici şi experienţe din statele membre. Ele pot fi o bază de discuţie între toate părţile interesate din România. Trebuie să ajungeţi la o înţelegere raţională acolo unde UE nu poate interveni”, a completat acesta.
Centrul Român pentru Energie este un pionier al României integrate european: investeşte pentru a intra în mecanismul operaţional de la Bruxelles. România are nevoie de 5-10 ani de investiţie „în Bruxelles”, să te poziţionezi, să ai oameni bine pregătiţi, competenţi. Trebuie să cunoşti dosarele tehnice, care este mecanismul instituţional şi cum funcţionează acest lanţ de federaţii industriale, precum şi care sunt ceilalţi jucători care au interese comune cu tine.