Petrolul Ploieşti – Vitesse Arnhem 1-1 (0-0)

Stadion: „Ilie Oană”. Spectatori: circa 13.000. Au marcat: Grozav (83) / Reis (52 – penalti)
Petrolul: Pecanha – Alcenat, Geraldo (cpt), Benga, Guilhemre – Hoban, De Lucas – Boudjemaa (72 Morar), Hamza (69 Camara), Grozav – Dore (63 Texeira).
Antrenor: Cosmin Contra.
Vitesse: Velthuizen – Leerdam, Kashi (cpt), Van der Heidjen, V. Aanholt – Vejinovic (75 der Strujik), Kazaishvili, Janssen – Ibarra, Reis, Kakuta (24 Chanturia).
Antrenor: Peter Bosz.
Avertismente: Benga (52), Grozav (84) / (Kashia (73), Chanturia (76), van Aanholt (84)
Au arbitrat: Carlos Grande – Teodoro Magan, Abraham Canton (toţi din Spania).
Observatori: Frank de Bleeckere (Olanda – arbitraj), Milos Markovic (Serbia)
Jucătorul meciului: Gicu Grozav

Petrolul a remizat cu Vitesse, scor 1-1, jucând în multe momente mai bine decât adversara de aseară.
Cosmin Contra a mizat pe o formulă ofensivă în primul meci din “dubla” cu olandezii de la Vitesse. Şi-au făcut loc în primul unsprezece cinci jucători de profil ofensiv, fără a socoti şi cei doi fundaşi laterali, revenirea lui Alcenat fiind o altă mişcare “de atac”.
Cu 14.000 de oameni în tribună, care au cântat non-stop, galben-albaştrii au început tare şi Grozav a dat primul şut la poartă, în min. 4, când peluza petrolistă a afişat bannerul de condoleanţe pentru fanul olandez decedat ieri în Ploieşti. Dealtfel “lupii galbeni” au devenit “marcă înregistrată”, inclusiv site-ul UEFA având ieri, la ora meciului, pe “prima pagină”, o fotografie a galeriei petroliste!
Petrolul a continuat curajos, Dore – titular pentru prima dată, fiind “greu de ţinut”, dar cea mai periculoasă fază a aparţinut lui De Lucas (min. 15), spaniolul preferând o centrare în locul unui şut din careul mare. Olandezii par “zăpăciţi”, nu au posesie, dar ajung şi ei prima dată periculos la poarta lui
Pecanha, Kakuta (min. 19), croşetând apărarea noastră şi expediind primul şut periculos, apărat de Pecanha. Extrema olandeză a cedat însă imediat, probabil urmând să fie indisponibil şi în retur, Chanturia luându-i locul.
Acelaşi spaniel, De Lucas, are, din nou, golul în picior, în min. 29, când a pătruns în careu, dar a prelungit prea mult mingea, pe lângă portarul olandez! Grozav îl pune şi el la încercare pe Velthuizen (36), Petrolul evoluând fără trac în faţa “favoritei”.
Partea secundă începe “altfel”, în rău pentru Petrolul, care pierde din elan. Ia şi gol, la o fază ciudată, în care spaniolul Grande vede 11 metri la un duel dintre Benga şi Janssen, în care … 49% dintre arbitri nu dau nimic! Tranformă Reis (min. 52) şi “visul lui Contra” de a nu lua gol devine imposibil. Centralul este huiduit la scenă deschisă, jocul se încinge, pe “contre”, Grozav ratând egalarea, iar
Kazaishvilii golul care ar fi “omorât” meciul (57).
Petrolul nu joacă rău, are “reacţie”, De Lucas trage aproape de vinclu (66), iar Contra schimbă liniile în atac, unde apar debutantul Camara, Texeira şi Morar, pentru a limpezi şi forţa jocul în atac. Camara (77) ratează dintr-o poziţie din care este mai greu să “eviţi poarta” – min. 77. Portughezul este mai “moale” ca Dore, finalul arătând o echipă ploieşteană agresivă, pozitivă, căutând egalarea, pe care o aduce Grozav (min. 83), cu un şut din 7 metri, un fundaş advers “intrând în poartă”, efectiv, mutarea lui “Gicu” pe dreapta fiind una inspirată.
Se termină 1-1 şi olandezii iau câteva “procente” avans la şansele pentru accederea în play-off, deşi, este clar, returul se joacă, mai ales dacă Petrolul va reuşi să menţină aceeaşi atitudine!
Marian DIMA