Munţii de pirită şi batalurile de fosfogips de la Valea Călugărească, rămase „moştenire” de la fostul combinat de îngrăşăminte chimice Romfosfochim, vor deveni, în sfârşit, istorie.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, în circa doi ani, munţii de pirită de la Valea Călugărească vor dispărea complet, dat fiind faptul că deja au început să fie încărcate în vagoane şi transportate către Galaţi şi, de aici, către China.
Două firme se vor ocupa de eliberarea completă a terenurilor de reziduurile rezultate în urma activităţii fostului combinat chimic de la Valea Călugărească. Deja, o parte a terenurilor pe care, până acum, existau bataluri cu circa două milioane de tone de fosfogips, au fost decontaminate, locul fosfogipsului fiind luat de hectare întregi de panouri fotovoltaice care produc energie electrică ce va fi transferată către sistemul energetic naţional.
De altfel, ieri, la Valea Călugărească, a fost semnat un nou contract cu finanţare europeană, în valoare de 106 milioane de lei, pentru un nou „câmp” de panouri solare, pe o parte a fostelor bataluri de fosfogips. În afara faptului că mizeria lăsată în urmă de Romfosfochim dispare, încetul cu încetul, locul batalurilor fiind luat de panouri solare, încă un contract pentru realizarea acestui tip de producere a energiei electrice aduce Prahova în topul judeţelor României în care energia regenerabilă este în ascensiune.
Primarul din Valea Călugărească, Vasilică Neacşu, unul dintre cei mai mulţumiţi edili din Prahova, având în vedere că localitatea scapă de acele halde de pirită – care deveniseră un „simbol” negativ al comunei – declara, ieri, după semnarea contractului, că munţii de pirită ar aduna, neoficial, laolaltă, circa şase milioane de metri cubi de reziduuri. Peste doi ani, conform previziunilor, zona va arăta cu totul altfel, iar imaginea dezolantă de până acum s-ar putea transforma radical.
V.STOICA