Primaria municipiului Ploiesti, prin Poliția Locală Ploiești – Biroul Evidența Persoanelor, desfășoară activități cu privire la punerea în legalitate a persoanelor cu acte de identitate expirate și a minorilor peste 14 ani, care nu au acte de identitate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 155/2010 – a poliției locale și a protocolului de colaborare încheiat cu Serviciul Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor Municipiului Ploiești.

În acest sens, de la începutul anului și până în prezent, polițiștii locali au efectuat pe raza municipiului Ploiești peste 900 de verificări la domiciliu, în concordanță cu evidențele furnizate de S.P.L.C.E.P. Persoanele care nu dețineau acte de identitate valabile au fost avertizate cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale în domeniu, acestea conformându-se în timp util somațiilor.

De asemenea, polițiștii locali au făcut verificări la un număr de 72 asociații de locatari sau proprietari cu privire la completarea la zi a cărții de imobil, afișarea la loc vizibil, la parterul fiecărei scări de bloc a tabelului cu toți proprietarii sau chiriașii, precum și a numărului de persoane din fiecare apartament – potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 97/2011 (actualizată) privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, a mențiunilor din H.C.L. 228/2006 privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Ploiești și a protocolului de colaborare încheiat cu Uniunea Asociațiilor de Proprietari Ploiești.

Astfel, au fost constatate nereguli cu privire la modul de completare a cărților de imobil,
neconcordanțe privind situația locativă și numărul persoanelor înregistrate în acest document. Totodată, în cazul unor asociații de locatari sau proprietari s-a constatat lipsa avizierelor ori a
documentelor de informare specifice. În consecință, polițiștii locali au acordat termene pentru remedierea neregulilor, în caz contrar acestea putând suporta consecințele conform prevederilor legale.