Economia va înregistra, în 2013, o creştere de 2,4 la sută

În acest an, economia ţării noastre va înregistra o creştere de 2,4 la sută, ca urmare a unei recolte agricole bune şi a creşterii exporturilor spre ţările din afara spaţiului comunitar, se arată într-un raport al Economist Intelligence UNIT. Raportul avertizează însă că prognozele sale pentru 2013 ar putea fi afectate în mod negativ de un nou şoc extern sau o recesiune mai amplă în zona euro.
Pe de altă parte, analiştii EIU consideră că există şanse minime ca investiţiile străine directe să-şi revină până la finele anului 2017. În schimb, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene ar contribui la investiţiile în infrastructură, ceea ce ar stimula potenţialul de export pe termen lung. Pentru perioada 2014 – 2020, României i s-au alocat, de la bugetul UE, fonduri structurale în valoare de 22 miliarde de euro, cu 2 miliarde în plus faţă de perioada 2007 – 2013.

Austria, al 8-lea partener comercial al ţării noastre

La sfârşitul primului trimestru din acest an, valoarea schimburilor comerciale româno-austriece a depăşit 780 milioane de euro, din care export 254,47 milioane de euro şi import 527,48 milioane de euro, conform statisticii Ministerului Economiei. Volumul schimburilor bilaterale a avut o evoluţie pozitivă, înregistrând o creştere cu 1,4 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
În plan comercial, Austria este al 8-lea partener al ţării noastre, numărul firmelor româneşti cu capital austriac se ridică la 6.538 de societăţi, cu investiţii directe în valoare de 4,65 miliarde de euro. Cu toate acestea, nivelul schimburilor comerciale nu reflectă potenţialul celor două economii, fiind necesară identificarea unor soluţii eficiente, vizând atât creşterea cât şi diversificarea gamei de produse exportate, conform reprezentanţilor Ministerului Economiei.