Controale la inspectoratele silvice din ţară

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a susţinut că în urma controalelor efectuate la nivel naţional, în primele şase luni ale anului, de către Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi Vânătoare, au fost întocmite 427 de dosare pentru sesizări penale. Prejudiciul constatat se ridică la circa 8,9 milioane de euro. “Am cerut Romsilva, în martie, să-şi facă, la propriu şi la figurat, curat în pădurile administrate. Conducerea instituţiei a înţeles acest mesaj şi a dispus controale în toată ţara la ocoalele silvice şi la direcţiile silvice, pe care, apoi, prin sondaj, le-am verificat şi noi din minister sau chiar eu, la faţa locului. Au fost realizate 7.609 controale, alte 6.150 de verificări pentru avize şi scoateri din fond forestier. Astfel de acţiuni vor continua”, a mai precizat Varga.

Întâlnire poliţienească româno-bulgară

Reprezentanţi ai MAI, în frunte cu secretarul de stat Bogdan Tohăneanu, s-au întâlnit, la Ruse, cu o delegaţie bulgară, condusă de către Yordan Gramov, viceministru de Interne. Discuţiile au fost axate pe problematica Schengen în perspectiva participării la reuniunea informală a Consiliului JAI, care va avea loc la Vilnius, în perioada 18-19 iulie 2013.
De asemenea, au fost abordate teme de interes referitoare la cooperarea româno-bulgară în cadrul diverselor iniţiative şi formate cu vocaţie central şi sud-est europeană.
În cadrul întrevederii, a fost înmânată părţii bulgare invitaţia de participare la Conferinţa Ministerială a Forumului Salzburg, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 17-18 octombrie 2013, în contextul exercitării de către România, începând cu 1 iulie 2013, a Preşedinţiei Forumului Salzburg.

Memorandum de colaborare anticorupţie, semnat la Zagreb

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Simona-Maya Teodoriu, a semnat, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Zagreb, Protocolul de modificare a Memorandumului de Înţelegere privind cooperarea în lupta împotriva corupţiei la nivel regional, prin intermediul Iniţiativei Anticorupţie din Sud-estul Europei – RAI. La ceremonia de semnare au mai participat miniştri de justiţie şi înalţi reprezentanţi din Statele Părţi RAI (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia). Protocolul menţionat reprezintă, practic, continuarea cooperării între statele din sud-estul Europei în materia luptei împotriva corupţiei, prin intermediul RAI.