Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că România îşi menţine poziţia privind retragerea de către Rusia a trupelor şi armamentului din Transnistria, conform angajamentelor asumate în 1999 la Istanbul. “Poziţia României ţine de angajamentele Federaţiei Ruse şi, în final, de decizia Summitului OSCE de la Istanbul, care au fost adoptate în 1999. Vorbim despre retragerea trupelor ruse şi armamentului şi vorbim până la urmă şi despre opţiunea suverană a statului Republica Moldova faţă de această chestiune”, a declarat Corlăţean. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că misiunea militară rusă de menţinere a păcii în Transnistria se va putea transforma în operaţiune de poliţie doar după soluţionarea politică a conflictului.
Corlăţean a spus, întrebat despre poziţia ministrului rus, că această temă a retragerii militare din Transnistria este mai complexă şi mai delicată. “Evident că tema este mai complexă şi este mai delicată. Evident că aspectele sunt discutate în formatul «5+2» de negocieri. Aici însă, la nivel de principiu, trebuie să spun că am avut o poziţie asemănătoare la Moscova, atât România, cât şi Federaţia Rusă, prin poziţia exprimată la conferinţa de presă de către ministrul Lavrov, am salutat necesitatea unor progrese în formatul «5+2» pe aspectele de fond, care până acum au fost evitate”, a mai afirmat Corlăţean. “Noi, partea rusă, suntem interesaţi de soluţionarea mai rapidă a conflictului, deoarece acest lucru va permite retragerea muniţiei stocate în continuare, în mare cantitate, în regiune. În cadrul soluţiei, toate obstacolele faţă de evacuarea acestei muniţii vor fi îndepărtate şi atunci se va putea negocia – tot în acest cadru – un nou format al prezenţei internaţionale în Transnistria”, a spus Lavrov miercuri, după întâlnirea cu ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman.
În regiunea autonomă se află, în prezent, o forţă unificată alcătuită din contingente rus, moldovean şi transnistrean.
Lavrov a îndemnat Chişinăul şi Tiraspolul să evite acţiuni unilaterale, în efortul de soluţionare a conflictului transnistrean. “Chişinăul şi Tiraspolul este necesar să se abţină de la acţiuni unilaterale susceptibile să provoace o reacţie în lanţ şi să exacerbeze emoţii ce pot afecta o soluţie politică”, a spus ministrul rus.
Soluţionarea conflictului transnistrean face obiectul unor negocieri în formatul “5+2” (Republica Moldova şi Transnistria ca părţi în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi UE şi Statele Unite ca observatori).