Schimbari majore in sistemul competitional al Ligilor Nationale la handbal

Consiliul de Administratie al FRH a votat, luni, noul sistem competitional care va revolutiona Ligile Nationale. Campioanele vor fi decise in urma unui play-off, cu „eliminatorii“ si turneu final. Handbalul romanesc a decis sa lase in urma intrecerile interne fara sare si piper si sa treaca la un sistem cu play-off si play-out, unul la moda in alte campionate din Europa, dar si in alte discipline, precum baschet, polo, rugby sau volei. Consiliul de Administratie al FRH a votat pentru o Liga Nationala mai atractiva, menita sa creasca audienta, dar si valoarea. O intrecere in care campioana, participantele in cupele europene, dar si formatiile care vor retrograda sa fie decise chiar in ultima saptamana, si nu cu multe etape inainte de final, cum a fost pana acum. Atat la masculin, cat si la feminin, Liga Nationala va incepe cu cate 12 echipe la start, iar dupa un sezon regulat cu 22 de etape se va trece la „decisive“. Primele sase formatii vor urca in play-off si se vor bate pentru titlu si cupele europene, iar celelalte sase vor incerca sa evite retrogradarea.
Si turneul final al Cupei Romaniei va trece la un nou format, cu 16 formatii! Se va disputa intr-o saptamana, in sistem eliminatoriu. O alta problema „fierbinte“ din handbalul romanesc, limitarea numarului de straini, si-a gasit o rezolvare partiala. In urma cu ceva timp, FRH a decis ca o echipa sa foloseasca maximum trei straini din sezonul viitor, decizie care a nemultumit mai multe cluburi. Patru dintre acestea, HC Odorhei, Stiinta Bacau, HCM Constanta si Poli Timisoara, au depus memorii la FRH pentru a se reveni la limita de cinci straini, in conditiile in care aveau deja contracte semnate in derulare. Pana la urma, Consiliul de Administratie a hotarat sa permita gruparilor sa inscrie cinci handbalisti din afara tarii pe raportul de joc, insa maximum trei sa evolueze simultan.

Sistemul competitional 2013-2014

Sezon regulat: 12 echipe, 22 de etape (tur-retur).
Play-off: trei dueluri eliminatorii prin imperecherea locurilor 1-4, 2-5, 3-6 din sezonul regulat (sistem doua din trei) castigatoarele vor juca in turneul pentru locurile 1-3, fiecare cu fiecare (tur – retur), pentru titlu invinsele vor evolua in turneul pentru locurile 4-6, fiecare cu fiecare (tur – retur), pentru calificarea in cupele europene.
Play-out: trei dueluri eliminatorii prin imperecherea locurilor 7-10, 8-11, 9-12 din sezonul regulat castigatoarele vor evolua in turneul pentru locurile 7-9, fiecare cu fiecare (tur – retur) invinsele vor evolua in turneul 10-12, fiecare cu fiecare (tur – retur), pentru ultimul loc care asigura prezenta in Liga Nationala.

TAS va lua o decizie in cazul Concordia Chiajna inainte de startul Ligii I

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anuntat, luni, ca a inregistrat apelul clubului Concordia Chiajna impotriva Federatiei Romane de Fotbal si a deciziei ce a permis echipei Rapid sa joace barajul pentru Liga I si ca hotararea sa in acest caz va fi luata inainte de startul campionatului.
„Tribunalul de Arbitraj Sportiv a inregistrat apelul formulat de CS Concordia Chiajna impotriva Federatiei Romane de Fotbal. CS Concordia Chiajna a depus si o solicitare de suspendare a deciziei ce a permis FC Rapid Bucuresti sa joace un meci cu Concordia, echipa castigatoare obtinand dreptul de participare in editia urmatoare a Ligii I. Chiajna, care a ocupat locul 15 in Liga I in sezonul trecut si a fost cea mai buna dintre cele patru echipe retrogradate in Liga a II-a, sustine ca FC Rapid Bucuresti nu a obtinut licenta pentru a participa in Liga I in sezonul viitor si ca in consecinta nu trebuia sa se joace un baraj. O decizie in privinta solicitarii de masuri provizorii va fi luata inainte de startul campionatului Romaniei”, se arata pe site-ul TAS.
Formatia Rapid a invins, sambata seara, pe Stadionul Dinamo, cu scorul de 2-1 dupa prelungiri, echipa Concordia Chiajna, intr-un meci de baraj pentru obtinerea dreptului de participare in editia 2013/2014 a Ligii I.
Vineri, intr-o conferinta de presa, tehnicianul Ionut Chirila declara ca gruparea Concordia Chiajna a apelat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru revocarea hotararii cu privire la disputarea barajului cu Rapid, considerand ca din punct de vedere legal echipa giulesteana nu poate juca in primul esalon.
Numarul de echipe din Liga I a reprezentat un subiect de disputa in aceasta vara intre FRF si LPF. Seful de la Casa Fotbalului, Mircea Sandu, dorea 17 echipe in Liga I, cate au ramas dupa acordarea licentelor, in timp ce presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a sustinut un sistem cu 18 echipe pentru a evita o diminuare a sumei care revine anual cluburilor din vanzarea drepturilor TV.
Decizia finala a apartinut Comitetului Executiv al FRF, care a hotarat disputarea unui meci de baraj pentru mentinerea in primul esalon, intre echipa Rapid, care nu a indeplinit criteriul financiar din manualul de licentiere, si Concordia Chiajna, formatia retrogradata sportiv cel mai bine clasata (locul 15 in sezonul precedent).
Rapid a completat, prin victoria de sambata, tabloul de 18 formatii din Liga I.