Este dificil să dormi bine când este lună plină, afirmă cercetători elveţieni într-un studiu care constituie, potrivit acestora, prima dovadă ştiinţifică a influenţei ciclului lunar asupra somnului uman. Cercetătorii, conduşi de profesoara Christina Cajochen de la spitalul psihiatric universitar Basel, au studiat 30 de voluntari care dormeau într-un laborator. Aceştia au controlat activitatea cerebrală, mişcările oculare, au măsurat secreţiile hormonale şi au concluzionat că ciclurile lunare influenţează calitatea somnului. Atunci când este lună plină, somnul profund scade cu 30% şi este nevoie de cinci minute în plus, în medie, pentru a adormi. De asemenea, somnul are o durată redusă cu 20 de minute, precizează autorii, în studiul publicat recent în revista Current Biology. Participanţii la experiment au apreciat că somnul lor a avut o calitate mai slabă în timpul lunii pline şi aveau niveluri scăzute de melatonină, un hormon care reglează ciclurile de veghe şi somn şi care este secretat mai mult atunci când este întuneric. Efectele nu sunt legate de luminozitatea lunii, în condiţiile în care oamenii au dormit în camere fără lumină.
„Ciclul lunar pare să aibă o influenţă asupra somnului uman, chiar dacă nu <> luna şi nu ştim că este vorba de lună plină”, explică Cajochen. Influenţa lunii asupra animalelor, în special cele marine, este binecunoscută, în condiţiile în care luna plină reglementează comportamentele de reproducţie, reamintesc cercetătorii. Iniţial, studiul nu îşi propusese ca scop studierea efectelor lunii asupra somnului. Cercetătorilor le-a venit ideea să studieze ciclurile lunii în perioada studiului câţiva ani mai târziu, în timp ce stăteau de vorbă la un pahar.
Au revenit la vechile date şi au analizat dacă luna plină a avut vreo legătură cu nopţile în care voluntarii au raportat un somn mai prost. Dr Neil Stanley, un expert britanic, notează că micul studiu conţine descoperiri semnificative.
„Există o istorie culturală atât de solidă în jurul lunii pline încât nimeni nu consideră suprinzătoare efectele. Este unul dintre acele lucruri despre care ştii că au un sâmbure de adevăr. Acum, ştiinţa trebuie să descopere care este cauza pentru care avem un somn diferit în perioada lunii pline”, a comentat el, pentru BBC.