* Ieri, s-au implinit 165 de ani de ani de cand „Desteapta-te romane!” a fost cantat pentru prima data in public
Manifestarile traditionale dedicate „Zilei Imnului National” s-au desfasurat, ieri, in curtea Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova din Ploiesti, la eveniment fiind porezente o serie de oficialitati – subprefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, vicepresedintii Consiliului Judetean Laurentiu Rebega si Sebastian Danielescu, administratorul public al judetului, Fabioara Ionescu, viceprimarii municipiului Ploiesti Iulian Teodorescu si Raul Petrescu – directori ai unor institutii de cultura, reprezentanti ai Armatei si ai Politiei. Putini trecatori s-au oprit in curtea muzeului sa ia parte la ceremonii, descurajati probabil de canicula ce s-a instalat inca de la primele ore ale diminetii. Dupa intonarea Imnului National, de catre Fanfara Consiliului Judetean Prahova, au sustinut alocutiuni despre importanta evenimentului subprefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, si sefa Biroului „Istorie” a Muzeului de Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Amalia Nicoara. Manifestarea s-a incheiat cu un recital sustinut de fanfara militara. Manifestari dedicate acestei sarbatori au avut loc, de asemenea, la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” si la Biblioteca Judeteana „Nicolae Iorga” din Ploiesti .
Ieri s-au implinit 15 ani de cand Senatul Romanei a instituit „Ziua Imnului National” si 165 de ani de la prima interpretare publica a cantecului „Desteapta-te romane!”, ce astazi reprezinta Imnul Romaniei, in parcul „Zavoi” din orasul Ramnicu Valcea, in interpetarea unei formatii corale dirijate de compozitorul Anton Pann. Textul cantecului este scris de poetul Andrei Muresanu, in contextul Revolutiei de la 1848, iar radacinile melodiei se afla in traditia muzicii populare romanesti. „Ideea unui Imn National este foarte veche si a fost adusa in tara de tinerii romani care studiau la Paris. Ei erau stimulati de ceea ce a insemnat in 1789 vestitul cantec „La Marseillaise ” care a devenit Imnul National al Frantei. Acestia doreau sa existe un cantec cu care sa fie intampinati domnitorii”, ne-a precizat directorul Muzeului Memorial „Paul Constantinescu”, prof.dr. Al. I. Badulescu.
De la Revolutia din 1848, melodia „Desteapta-te romane!” a rasunat la toate evenimentele istorice importante- Unirea Principatelor Romane, Razboiul de Independenta, cele doua Razboaie Mondiale, Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, la 28 martie 1918 – impreuna cu Hora Unirii – in Marele Sfat al Tarii de la Unirea Basarabiei cu Romania, la 27 noiembrie 1918, al Cernauti, cu ocazia unirii Bucovinei cu Romania, precum si la Revolutia din Decembrie 1989. „Desteapta-te romane!” este cel de-al cincilea Imn al tarii, dupa „Traiasca Regele”, de Vasile Alecsandri, cantat intre anii 1866-1948, „Zdrobite catuse” – din perioada 1948-1953, pe versuri de Aurel Baranga si pe muzica lui Matei Socor, „Te slavim Romanie”-ce caracteriza prietenia dintre URSS si statul roman, fiind Imn National intre anii 1953-1977 si „Trei culori”, pe muzica de Ciprian Porumbescu si care a fost Imn in perioada 1977-1989.
Ana MAXIM