• 60,56 % – procentul de reuşită înregistrat înainte de contestaţii
• Trei licee cu promovabilitate 0 şi reclamaţii de fraudă

După publicarea ieri a rezultatelor examenului de bacalaureat, în Prahova, procentul de promovabilitate a fost de 60,56 %, mai mare decât cel înregistrat anul trecut înainte de contestaţii: 45,49%, judeţul nostru situându-se pe locul 10 la nivel naţional. Iniţial, s-au înscris la examen 7.206 candidaţi, dar numărul celor prezenţi a fost de 6.871, şi alţi 10 absolvenţi fiind eliminaţi din examen pentru tentative de fraudă.

Promoţia curentă a înregistrat rezultate mai bune decât cea din 2012, procentul celor cu medii peste 6 fiind de 67,28 %. În schimb, candidaţii din promoţiile anterioare au fost declaraţi reuşiţi în procent de numai 35,72%. Cei nemulţumiţi au avut posibilitatea să depună chiar ieri contestaţiile. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat la Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza – aflat, de altfel, în fiecare an, în topul celor mai bune licee – unde toţi cei 118 absolvenţi au luat examenul. Tot cu promovabilitate de 100% figurează Liceul Tehnologic din comuna Sângeru, dar asta fiindcă dintre 18 absolvenţi doar unul s-a prezentat, iar acela a promovat examenul. Iată şi liceele clasate pe locurile următoare: Colegiul Naţional „Jean Monnet” Ploieşti: 99,43%, Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu” din Câmpina: 99,34%, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din Ploieşti (care anul trecut a fost pe locul I): 99,06%, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti: 97,83%, Colegiul Naţional „Nichita Stănescu” din Ploieşti: 97,51%, Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti: 96,90%, Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte: 94,44%. Din păcate, Liceul de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti a înregistrat un procent de 87,80%, în timp ce în 2012 numărul absolvenţilor cu medii peste 6.00 fusese de peste 90%.
În Prahova, singurul candidat cu media 10 este Cătălina Gabriela Rîpeanu, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, specializare matematică-informatică. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, inspectorul şcolar general Horia Toma a explicat de ce anul acesta Prahova are rezultate mai bune la bacalaureat decât în 2012. Acesta a precizat că a cerut directorilor de licee să nu lase să intre în examen elevi care nu merită, ci doar pe cei care sunt cu adevărat pregătiţi. Totodată, pentru prima dată, Inspectoratul Şcolar a organizat simulări la bacalaureat cu grad ridicat de dificultate „pentru a le induce elevilor ideea că trebuie să se pregătească mai mult pentru a-şi depăşi nivelul pe care îl aveau la data respectivă”, a mai precizat Horia Toma. Pe de altă parte, văzând rezultatele din anii anteriori, mulţi elevi nu s-au mai înscris la examen dacă au considerat că nu sunt pregătiţi.
În liceele tehnologice din Bălţeşti, Starchiojd şi Filipeştii de Pădure (sat Minier), niciun candidat nu a promovat. În primele două a fost pentru prima dată organizat bacalaureatul, fiind vorba despre foste Şcoli de Arte şi Meserii transformate în licee. Rezultate slabe se întregistrează şi la alte instituţii, precum: Liceul Tehnologic de Transporturi Ploieşti – 14,52%, Liceul Tehnologic Ceraşu – 16,67%. În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, inspectorul şcolar general Horia Toma a mai declarat că, înainte de examen, au existat două reclamaţii prin care se anunţau intenţii de fraude la liceele din Băicoi şi Măneciu. „La Măneciu se susţinea că elevi de clasa a XII-a ar fi strâns bani pentru examenul de bacalaureat. Această sesizare a fost făcută şi către minister. Am trimis o echipă de control înainte de examen, cu inspectoarea de la management, care a verificat şi a luat declaraţii tuturor diriginţilor. Mai mult, am dispus ca inspectoarea de management să conducă echipa de examen acolo. Am cerut în mod public la şedinţa cu preşedinţii de comisii să li se comunice celor de la Măneciu să ne transmită după încheierea examenului CD-urile înregistrate în toate zilele de examen”, a declarat Horia Toma. Tot la Inspectoratul Şcolar, un anume Radu Popescu a reclamat că s-ar pregăti, de asemenea, la Băicoi, o fraudare a examenului, fără a menţiona cum ar urma să se realizeze aceasta. Inspectorul şcolar general a menţionat că intenţionează să vizioneze şi înregistrările din timpul examenului de la liceul amintit.
Ana MAXIM