În comuna Filipeştii de Pădure a fost inaugurată, ieri, prima staţie românească de producere a energiei regenerabile în cogenerare, pe bază de biogaz, investiţie care se ridică la aproximativ 5 milioane de euro. Acest obiectiv, construit şi finanţat de Genesis Biopartner – un holding românesc format din Baupartner România şi Vireo Energy Suedia – are o capacitate de 1MW/h energie electrică şi 1,2 MW/h energie termică şi procesează, zilnic, 49 de tone de substrat organic (deşeuri vegetale, deşeuri organice, masă verde ş.a.).

Noua investiţie va asigura circa 20 locuri de muncă. Implementarea proiectului, unic în România, a început în vara trecută, cu scopul de a produce energie regenerabilă (electrică şi termică), în cogenerare, prin utilizarea de deşeuri vegetale provenite de pe raza comunei amintite şi localităţile învecinate. Noutatea proiectului constă în furnizarea către un partener din vecinătate – grupul CrisTim, cel mai mare producător de carne şi produse din carne din ţară – a energiei termice furnizate de centrala de cogenerare, producerea de energie electrică, precum şi posibilitatea de stocare a energiei (biogazului). „Instalaţia de cogenerare pe bază de biogaz se pretează oricărui consumator industrial care utilizează energie termică (apă caldă, abur tehnologic, aer cald). În prezent, realizăm studii de fezabilitate pentru construirea unor asemenea staţii şi în alte zone. În special, ne interesează parteneri care dispun de resturi sau deşeuri organice din industria alimentară sau parteneri care au consum de energie termică”, a declarat Michael Dietrich, fondatorul firmei Genesis Biopartner.
La evenimentul de ieri au fost prezenţi, ca invitaţi, parlamentari, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului şi ai administraţiei publice judeţene, oameni de afaceri, ziarişti din presa centrală şi locală. În preambulul întâlnirii, prefectul judeţului, Marius Sersea, a declarat, între altele: „Faptul că acest obiectiv, premieră naţională, a fost realizat în Prahova nu este deloc întâmplător. Mai întâi, pentru că principalele obiective ale actualului Guvern şi ale administraţiei publice judeţene sunt crearea de locuri de muncă şi de plus valoare, dezvoltarea infrastructurii şi protecţia mediului. Apoi, pentru că Prahova dispune de forţă de muncă înalt calificată în multe domenii şi că economia naţională este prezentă în judeţul nostru cu toate ramurile principale: industrie, agricultură, turism, prestări servicii. Iată suficiente motive pentru ca, în viitor, să construim, evident tot în Prahova, alte două staţii de producere a energiei regenerabile în cogenerare”. La rându-i, preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, a subliniat: ”Judeţul Prahova este, de mulţi ani, capitala energiei, încă din 1980 punând în funcţiune 3 staţii de producere a biogazului, la Pleaşa, la Valea Doftanei şi la Valea Călugărească, utilizând ca materie primă ce rămânea după fermentarea vinului: borhot şi alte deşeuri. Revenind în zilele noastre, Prahova deţine primul loc pe ţară în domeniul resurselor regenerabile de energie, având amenajate toate cursurile interioare de apă. Astăzi (n.n. – ieri), avem bucuria de a inaugura cea mai modernă instalaţie de biogaz din România, având la bază o tehnologie germană de ultimă oră. În numele celor 762.000 de locuitori ai Prahovei, câţi au mai rămas după ultimul recensământ, felicit reprezentanţii grupului Genesis Biopartner şi ai companiei CrisTim, precum şi conducerea Primăriei Filipeştii de Pădure şi Consiliul Local pentru modul în care au sprijinit realizarea acestei investiţii în premieră naţională”.
Dumitru CONSTANTIN