Dezamăgirea se putea citi, ieri, pe chipurile multora dintre absolvenţii de liceu care au susţinut, în Prahova, proba de limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat. Absolvenţii claselor cu profil uman şi cei ai claselor cu profil real au avut subiecte diferite, însă unele dintre acestea au vizat cunoştinţele legate de poezie la care – susţin ei – nu se aşteptau.
La primul subiect destinat absolvenţilor de la profilul real, aceştia au avut de analizat un text de George Călinescu, pe baza căruia ar fi trebuit să rezolve mai multe cerinţe, la al doilea subiect aceştia având de scris un text argumentantiv despre importanţa alegerii unui model în viaţă, iar subiectul al III-lea vizând realizarea unui eseu în care să se dezvolte o temă din creaţia scriitorilor Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga. La profilul uman, primul subiect a inclus un text la prima vedere din romanul “Accidentul“, de Mihail Sebastian, iar pe baza acestuia au fost formulate mai multe cerinţe. La subiectul al II-lea, tinerilor li s-a cerut să realizeze un text argumentativ despre importanţa jurnalului în viaţa unui adolescent, iar la subiectul al III-lea candidaţii au avut de scris despre tema şi viziunea într-o poezie aparţinând simbolismului.
În faţa liceelor, unii absolvenţi mărturiseau, ieri, părinţilor şi colegilor că la subiectul al treilea au scris foarte puţin, iar alţii – faptul că nici măcar nu l-au abordat. La Colegiul Naţional „Jean Monnet” şi la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti câteva tinere ieşiseră din sălile de examen cu lacrimi în ochi şi susţineau că speră să ia măcar nota 5.00 la această probă. „Poezia a picat la bacalaureat şi în anii trecuţi, iar anul acesta toată lumea spunea că va fi un subiect legat de un roman. Noi ne-am axat mai mult pe roman în timpul pregătirii. Foarte mulţi au fost surprinşi şi nu au reuşit să scrie mare lucru”, ni se destăinuia, ieri, o absolventă a C.N. „Jean Monnet” .
Măsurile de securitate din licee au fost foarte stricte: în fiecare sală au existat camere video, candidaţii au fost atenţionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute, iar în săli au intrat doar cu buletinul şi cu pixul. La Ploieşti, candidaţii de la centrul de examen organizat la Colegiul Naţional „Jean Monnet” nu au avut voie nici măcar să iasă din curtea şcoli cu foile pe care erau tipărite subiectele. În Prahova s-au înregistrat, ieri, şi primele incidente la bacalaureat: doi candidaţi au fost eliminaţi de la Colegiul „Toma Socolescu” din Ploieşti şi de la Grupul Şcolar din Măneciu, pentru că aveau asupra lor telefoane mobile.
Ana MAXIM