• A fost respinsă cererea de restituire a cazului la procuror

Trimisă în judecată în luna martie 2013, de către DNA-Serviciul Teritorial Ploieşti, fosta directoare a Penitenciarului Târgşor, Mihaela Puşcaş, a solicitat judecătorilor Curţii de Apel Ploieşti restituirea dosarului către procuror, plus constatarea nelegalei sesizări a instanţei.
Magistraţii au respins ambele cereri ca neîntemeiate şi au constatat „regularitatea actului de sesizare a instanţei”, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală. Judecata cauzei în care Mihaela Puşcaş a fost trimisă în faţa instanţei penale a Curţii de Apel Ploieşti va continua la începutul lunii septembrie, atunci când vor fi citate părţile din proces.
În această cauză, aflată pe rolul instanţei ploieştene, inculpată este fosta şefă a închisorii de femei de la Târgşor, în timp ce partea vătămată este reprezentată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
La data trimiterii în judecată a Mihaelei Puşcaş, la mijlocul lunii martie 2013, potrivit informaţiilor oficiale ale DNA, în sarcina fostei directoare a penitenciarului de la Târgşor s-au reţinut trei infracţiuni: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune şi fals intelectual, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, înainte de trimiterea în judecată, procurorii au reţinut că „la data de 24 martie 2010, Penitenciarul Târgşor a devenit beneficiarul unor fonduri europene acordate în cadrul programului POSDRU (n.n. – a cărui implementare este urmărită prin intermediul Autorităţii de Management pentru POSDRU din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale), în vederea punerii în practică a proiectului intitulat „Persoanele private de libertate, în slujba protecţiei mediului înconjurător, pentru creşterea competitivităţii şi a atractivităţii teritoriilor” (…). În cadrul acestui proiect, în cursul anului 2011, inculpata Puşcaş Mihaela a îndeplinit funcţia de manager de proiect şi, în această calitate, pe parcursul derulării proiectului, a depus la Autoritatea Contractantă o cerere de rambursare în care a consemnat, în mod nereal, că toate cheltuielile sunt eligibile şi că au fost respectate procedurile privind achiziţiile, ataşând la această cerere mai multe documente false pe care le-a semnat sau pe care le-a aprobat în calitate de director de penitenciar”.
Conform actului de sesizare a instanţei, procurorii spun că Mihaela Puşcaş ar fi cauzat un prejudiciu în valoare totală de aproximativ 100.000 de euro, adică 426.281 de lei, reprezentând fonduri europene POSDRU şi fonduri de la bugetul de stat. Tot reprezentanţii Ministerului Public spun că „din aceşti bani, Penitenciarul Târgşor a restituit suma de 15.329,89 lei.
Fostul lider al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu, a sesizat, în primăvara anului 2011, mai multe instituţii de anchetă – inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie – în legătură cu unele reclamaţii referitoare la situaţia implementării proiectului pe fonduri europene derulat la Penitenciarul Târgşor. Dumitraşcu a prezentat, la vremea respectivă, procurorilor DNA informaţiile primite de la închisoarea de femei de la Târgşor, în perioada respectivă intrând pe fir şi reprezentanţii Departamentului pentru Lupta Antifraudă, care au efectuat o anchetă privind eventuala fraudare a fondurilor europene în penitenciarul prahovean. De altfel, DLAF a şi transmis procurorilor DNA o notă de control, în data de 16 iunie 2011, referitor la constatările făcute de către reprezentanţii Departamentului Antifraudă cu ocazia verificărilor efectuate la Penitenciarul de Femei Târgşor.
Violeta STOICA