O delegatie a Asociatiei „Cultul Eroilor” din Campina, formata din zece rezervisti militari, precum si cativa membri ai filialei din Valenii de Munte a aceleiasi asociatii au efectuat o excursie cu semnificatii istorice in Republica Moldova si Ucraina, pentru a comemora jertfele soldatilor romani cazuti in al Doilea Razboi Mondial. Delegatia campineana a fost condusa de consilierii locali Marian Dula si Viorel Bondoc. Traseul, lung de 2.200 km, a cuprins mai multe localitati de peste Prut, dar si de peste Nistru: Tiganca, Cania, Cimislia, Cetatea Alba, Odessa, Chisinau, Orhei. In prima zi a vizitei, au fost depuse flori la Cimitirul de Onoare al Eroilor Romani de la Tiganca, judetul Cahul. Campinenii si valenarii au fost bine primiti si indrumati de primarul localitatii, Petru Grandabur, si de preotul Vasile Burduja. Cei doi le-au prezentat istoricul cimitirului si amanunte despre luptele duse de ostasii romani in iulie 1941. Monumentul este ridicat in amintirea militarilor din Regimentul 12 Dorobanti Barlad si cuprinde mormintele a peste 1.000 de eroi romani cazuti in luptele purtate pentru eliberarea Basarabiei din timpul celei de-a doua conflagratii mondiale.
Gazdele i-au condus, apoi, la cimitirul localitatii Cania, unde, in Parcela de Onoare, sunt inhumati 938 de eroi romani. Si aici s-au depus flori. Militarii pensionari din cele doua delegatii prahovene au aflat ca, in ziua de 9 iulie 1941, in acele locuri, a fost ranit mortal comandantul Regimentului 12 „Cantemir”, colonelul Gheorghe Niculescu, nascut in Ploiesti. Ostasii inhumati aici luptasera in mai multe regimente: 11 si 12 Dorobanti, 30 Artilerie, 2 Garda si 6 Mihai Viteazul, regimente din care au facut parte si multi campineni. Tot aici, acum 70 de ani, s-a evidentiat si sublocotenentul Ioan Stoica inrolat in Regimentul 30 Artilerie, care, ulterior, a fost decorat cu Ordinul „Steaua Romaniei”. Campineanul Ioan Stoica a fost avansat, dupa razboi, pana la gradul de general de brigada. La inceputul anilor 2000, el a primit titlul de „Cetatean de Onoare” al municipiului Campina.
Periplul istoric al rezervistilor prahoveni, aproape toti fosti militari de cariera, a continuat cu vizitarea locurilor unde s-a dat Batalia pentru Odessa, din august – octombrie 1941. Aici, trupele romanesti combatante (Armata a 4-a) au avut pierderi foarte mari, aproape 93.000 de militari morti sau raniti. Din pacate, nicaieri nu se mai pastreaza urme istorice ale bataliilor purtate de romani (opere comemorative, cladiri etc.).
Un alt obiectiv vizitat a fost Cimitirul militar romanesc din Slobozia-Horodiste (raion Rezina). El a fost amenajat in toamna anului 1941, in curtea bisericii din satul Slobozia-Horodiste, si cuprinde 15 morminte individuale ale unor militari romani apartinand regimentelor 9 Dorobanti si 5 Pionieri.
In continuare, membrii celor doua delegatii prahovene au fost insotiti de cativa membri ai Asociatiei Veteranilor Razboiului din 1992 „Tiras – Tighina”, acestia din urma aratandu-le locurile unde s-au desfasurat luptele dintre separatistii transnistreni si patriotii romani din Republica Moldova. La monumentele ridicate in aceste locuri s-au depus buchete de flori in memoria celor cazuti. Unul dintre cele mai importante momente ale vizitei a fost reprezentat de comemorarea eroilor orasului Cimislia, cazuti in luptele Razboiului din 1992, comemorare la care au participat primarul localitatii amintite, Gheorghe Raileanu, precum si mai multi veterani de razboi din imprejurimi. Aici am mentiona faptul ca orasul Valenii de Munte este infratit cu Cimislia. „Scopurile excursiei noastre au fost atinse in totalitate. Si ma refer aici nu doar la vizitarea locurilor unde au purtat batalii inaintasii nostri si la comemorarea eroilor romani de pe ambele maluri ale Prutului, ci si la strangerea legaturilor cu romanii de peste Prut si cu autoritatile publice locale din Republica Moldova. Asociatia „Cultul Eroilor” Campina si-a propus ca, la anul, sa faca o excursie istorica, de doua zile, si cu membrii cercurilor „Cultul Eroilor” din scolile campinene. As vrea sa mai evidentiez faptul ca legaturile dintre Romania si Republica Moldova, parte a Basarabiei noastre strabune (legaturi cimentate si prin vizita delegatiilor noastre, din Campina si din Valenii de Munte), vor continua si se vor extinde. Iar acest lucru nu poate fi decat benefic romanismului din teritoriile stramosilor de la est de patria muma, care a ramas viu, in ciuda vicisitudinilor unei istorii nefericite. In acest sens, trebuie sa va spun ca tot la Cimislia, in septembrie anul acesta, se va desfasura evenimentul intitulat „Zilele judetului Prahova”, in cadrul caruia mai multi primari prahoveni vor semna documente de preinfratire a localitatilor pe care le conduc cu localitati din Republica Moldova”, ne-a declarat consilierul municipal Marian Dula, initiatorul vizitei delegatiei rezervistilor campineni.
Adrian BRAD
Acasă Cultură/timp liber Delegatii ale pensionarilor militari din Campina si Valenii de Munte au vizitat...