Având în vedere modul în care se desfăşoară, în România, licitaţiile publice şi faptul că autorităţile contractante trebuie să se gândească din timp la o posibilă lansare a procedurilor de achiziţie, Consiliul Judeţean Prahova a început, deja, la mijlocul verii, să se preocupe de modul în care se va asigura deszăpezirea drumurilor pe care le are în administrare în iarna 2013-2014.
Aleşii judeţeni au aprobat, în urmă cu două zile, încadrarea drumurilor din Prahova pe niveluri de viabilitate şi de intervenţie pe timp de iarnă, pentru asigurarea serviciilor de deszăpezire.
Practic, reţeaua de drumuri judeţene din Prahova cuprinde 71 de drumuri cu o lungime totală de 1.146,868 km, iar sectoarele care vor fi întreţinute pe timp de iarnă totalizează 921,602 km.
În vederea asigurării circulaţiei rutiere pe drumurile judeţene în condiţii de siguranţă pe timpul iernii, în conformitate cu prevederile legale, administratorul drumurilor este obligat să ia măsurile de organizare a intervenţiilor pe timp de iarnă, care constau în stabilirea nivelurilor de viabilitate a drumurilor, de intervenţie şi de dotare a unităţilor operative de acţiune pe timp de iarnă; elaborarea programului pregătirilor pentru iarnă; întocmirea planului operativ de acţiune pe timpul iernii; organizarea unităţilor operative de acţiune. Astfel, unităţile de administrare a drumurilor publice analizează şi clasifică în fiecare an reţeaua aferentă pe niveluri de viabilitate şi stabilesc nivelurile de intervenţie.
Nivelul de viabilitate al unui drum sau al unui sector de drum pe timp de iarnă caracterizează modul de organizare privind programul de lucru, dotarea cu utilaje şi intervalele de timp maxim necesare intervenţiilor. Încadrarea drumurilor publice pe niveluri de viabilitate în timpul iernii se face în funcţie de clasa tehnică, traficul mediu zilnic anual pe sectorul de drum respectiv şi de importanţa economică şi administrativă a drumurilor.
În cadrul nivelului 1 de intervenţie au fost încadrate drumurile judeţene care fac legătura între localităţi, care sunt folosite drept rute ale navetiştilor, dar şi cele care sunt drumuri de legătură cu drumurile naţionale. Din această categorie fac parte 19 tronsoane de drumuri judeţene. În nivelul 2 de intervenţie au fost încadrate alte 37 de tronsoane de drumuri din judeţul Prahova care sunt în administrarea Consiliului Judeţean. Celelalte două categorii – de nivelul 3 şi de nivelul 4 cuprind 20 de drumuri, respectiv 17 tronsoane.
De menţionat că în ultimul nivel de intervenţie au fost încadrate drumurile sau tronsoanele care sunt închise pe timp de iarnă, respectiv Proviţa de Sus-Adunaţi, ieşire Slănic-Teişani, DN1A-Drajna, Valea Doftanei-Lutu Roşu, Slănic (Groşani)-Schiuleşti, Trăisteni-limita judeţului Braşov, Tătaru-Călugăreni, Magula-Colceag, Târgşoru Vechi-Măneşti, ieşire Strejnic-Târgşoru Nou, limita judeţului Ialomiţa-Ciorani, Vistieru-Şotrile, Ştefeşti-Slănic, Zâmbroaia-Ariceştii Zeletin, Gornet Cuib-Păcureţi, Ariceştii Zeletin-Gogeasca, Nucet-Salcia şi Sângeru-Tătaru-Malu Roşu.
Violeta STOICA