” Aceasta şi-a recunoscut vinovăţia în dosarul de conflict de interese, beneficiind de reducerea pedepsei

Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, Viorica Oniga, a fost condamnată, ieri, la opt luni de închisoare cu suspendare de către judecătorii Curţii de Apel Ploieşti, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Trimisă în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în data de 22 mai 2013, Oniga a primit pedeapsa în urma unui proces-fulger, care a avut doar un termen de judecată. Potrivit Hotărârii nr. 111/2013 a Curţii de Apel Ploieşti, la decizia luată, magistraţii au ţinut cont de faptul că fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi-a recunoscut vinovăţia şi, prin urmare, a beneficiat de reducerea pedepsei cu o treime, în conformitate cu prevederile art. 320 indice 1 din Codul de procedură penală.
Potrivit Ministerului Public, „la data de 17.05.2013, prin rechizitoriul nr. 289/P/2013 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatei Oniga Viorica pentru săvârşirea a două infracţiuni de conflict de interese aflate în concurs real, prevăzute şi pedepsite de art. 253 ind. 1 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal, comise prin aceea că, în calitate de funcţionar public, preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi Prahova, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Prahova, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în datele de 19 iunie 2008 şi 30 iunie 2008, a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap pentru Bănică Romulus Bujor şi Bănică Dardu, soţul şi respectiv fiul acesteia, semnând certificatele de încadrare în grad de handicap şi documentarele de evaluare medicală”. Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, „prin încadrarea lor în grad de handicap, aceştia au beneficiat de drepturile şi accesibilităţile prevăzute de Legea nr. 448/2006, respectiv indemnizaţie lunară şi buget complementar”.
Pentru ambele fapte, judecătorii au condamnat-o la câte opt luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de doi ani şi opt luni. Magistraţii au decis contopirea celor două pedepse, rezultând opt luni de închisoare cu suspendare. Atât Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, cât şi Viorica Oniga au dreptul la recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Violeta STOICA