A crescut PIB

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul I 2013 cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2012, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Conform sursei citate, la majorarea PIB au contribuit toate ramurile economiei. INS informează că, potrivit primelor estimări, Produsul Intern Brut în trimestrul I 2013 a fost de 154.887,5 milioane lei preţuri curente, adică în creştere cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier). De asemenea, PIB a crescut şi faţă de trimestrul I 2012, cu 2,2%. În acelaşi timp, datele furnizate de INS arată că PIB pentru trimestrul I 2013 a fost de 121.447,7 milioane lei preţuri curente, în creştere cu 2,2% faţă de trimestrul I 2012 (ca serie brută).Conform instituţiei, la creşterea PIB din trimestrul I 2013 au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, silviculturii şi pescuitului, ultimul având o contribuţie negativă (-0,3%). Contribuţii mai importante au avut industria, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice etc.

Camerele agricole vor fi funcţionale în acest an

Fermierii români vor beneficia de un sistem de camere agricole funcţionale în acest an. Primul pas concret în acest demers va avea loc săptămâna viitoare, când Ordonanţa de urgenţă care modifică legea de înfiinţare a camerelor agricole va fi aprobată în Guvern. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dat asigurări în acest sens, spunând că în lunile septembrie sau octombrie vor exista aceste structuri cu toate condiţiile definite. “Soluţia la care s-a ajuns a fost că aceste camere trebuie constituite de fermieri şi trebuie să lucreze pentru fermieri.
În acest sens va fi aprobată, probabil, săptămâna viitoare ordonanţa de urgenţă care modifică legea de înfiinţare a camerelor agricole. Sper ca în septembrie-octombrie 2013 să avem structurile camerelor agricole cu toate condiţiile definite”, a spus Constantin. El a mai precizat că mai are de stabilit în coaliţia de guvernare modul în care vor fi înfiinţare camerele agricole, respectiv dacă vor fi de utilitate publică. “Mai am un lucru pe care trebuie să-l reglez în coaliţia de guvernare: dacă ele vor fi de utilitate publică. Opinia mea este că ele trebuie să fie de utilitate publică astfel încât să putem să susţinem camerele agricole în ceea ce priveşte startul activităţii de funcţionare şi în stabilirea lor ca partener al Ministerului Agriculturii şi în ceea ce înseamnă anumite analize pe care trebuie să le facem şi pe care acum le externalizăm la costuri destul de mari către firme private”, a explicat şeful MADR.