Lucrarile de regenerare a padurilor, in crestere cu 2,9 la suta

Suprafata fondului forestier al Romaniei a insumat, anul trecut, 6,52 milioane de hectare, dintre care padurile reprezinta 97,7 la suta, conform datelor Institutului National de Statistica. In anul trecut, au fost realizate lucrari de regenerare a padurilor pe o suprafata de 25.727 de hectare, cu 2,9 la suta mai mult fata de anul 2011. Datele INS mai arata, de asemenea, ca in centrul tarii se afla aproximativ 19,3 la suta din totalul fondului forestier al Romaniei, in nord-est – 18,3 la suta, in vest – 16 la suta, in nord-vest – 15,1 la suta, in sud-vest – 12,4 la suta, in sudul Munteniei – 10,1 la suta, iar in sud-est – 8,4 la suta. Cel mai mare volum de masa lemnoasa a fost recoltat, anul trecut, in regiunea de dezvoltare nord-est – 27,7 la suta, in centru – 22,1 la suta si nord-vest – 13,5 la suta.

Letonia, locul 80 in randul investitorilor straini din Romania

In primele doua luni din acest an, schimburile comerciale dintre Romania si Letonia au insumat 6,78 milioane de euro (in crestere cu 5,3 la suta fata de perioada corespondenta din 2012), din care exporturi romanesti – 3,74 milioane de euro si importuri – 3,04 milioane de euro. Se preconizeaza ca nivelul acestor schimburi comerciale va creste simtitor, ca urmare a Forumului de Afaceri Romania-Letonia, desfasurat recent la Riga, unde a participat si o delegatie de oameni de afaceri alcatuita din 10 firme, delegatie condusa de Manuel Donescu, secretar de stat in Ministerul Economiei.
In Romania au fost inregistrate, in perioada ianuarie 1990– 30 aprilie 2013, 46 de societati comerciale cu capital letonian. Valoarea capitalului social subscris se cifreaza la 2,14 milioane de dolari, Letonia ocupand locul 80 in randul investitorilor straini din Romania.

Lucratorii IGPR au identificat 88 de persoane cautate prin Sistemul Informatic Schengen

Angajatii Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) au localizat pe teritoriul tarii noastre, in perioada 26 – 31 mai a.c., 88 de persoane care fac obiectul unor semnalari prin Sistemul Informatic Schengen (SIS). Concret, politistii romani au pus in aplicare 16 mandate de arestare, au identificat o persoana semnalata ca fiind disparuta si au depistat 44 de persoane care erau cautate in vederea participarii la o procedura judiciara. Totodata, pe teritoriul Romaniei au fost identificate 40 de autoturisme care erau cautate de catre partenerii din Spatiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe in cursul procedurilor penale.
Pe de alta parte, 45 de persoane cautate de autoritatile romane au fost identificate de partenerii straini, pe teritoriul lor. Dintre acestea, 23 de persoane erau urmarite de Politia Romana in baza unui mandat european de arestare. Romania, din punct de vedere al cooperarii politienesti, este membru de facto al Spatiului Schengen din 5 noiembrie 2010. Biroul SIRENE, din cadrul Centrului de cooperare politieneasca internationala al IGPR, a fost inaugurat in 16 septembrie 2010.