”…Toţi copiii Basarabiei uitate / Şi-au pus speranţele şi visele în noi”…
A trebuit să plece din ţară ca să auzim, din presa de peste Prut, despre acest tânăr patriot român, născut la 5 iunie 1984, în comuna Poienarii Burchii – Prahova. Ciprian Nedelcu este un unionist convins, el realizând deja…reunirea prin căsătoria cu frumoasa basarabeancă Irina, originară din satul Hirbovăţ, Anenii Noi. Se pare că, mai presus de orice, dragostea de neam şi ţară a fost principalul atu în căsătoria lor, aceeaşi educaţie patriotică urmând a avea şi copilul lor, care se va naşte în această toamnă. Ciprian locuieşte, începând din 2011, împreună cu soţia, în localitatea Akersberga, Suedia. Cu toate acestea, el strânge semnături pentru Basarabia chiar în Prahova, prin intermediul unei harnice echipe, pe care o coordonează de peste graniţe. A obţinut pentru tinerii implicaţi în colectarea de semnături sprijinul primarului din sat şi al profesorului de istorie, demonstrând că unirea face puterea. Din păcate, în Prahova, până la data de 2 iunie, nu s-a reuşit strângerea decât a 435 de semnături, faţă de Argeş – 1660 sau Suceava – 2500!
Ciprian se mândreşte cu faptul că a fost primul om din satul lui care şi-a arborat tricolorul pe casă, la 4 înălţime, ceea ce a reprezentat un exemplu pentru vecini, care au expus şi ei steagul la loc de cinste.
Pasionat de alpinism şi de drumeţiile montane, Ciprian Nedelcu a lucrat ca alpinist utilitar în România, Norvegia şi Suedia. Sensibilitatea şi militantismul său îl deosebesc de alţi tineri de vârstă apropiată. La cei 29 de ani ai săi, împliniţi chiar ieri, Ciprian a publicat două volume de poeme şi pregăteşte un al treilea, de proză. Pe cel din urmă îl va lansa în luna septembrie, în România. Primele lucrări, intitulate ,,Pagini”, respectiv ,,Pagini 2 (întru deşteptarea neamului)”, cuprind şi poezii care tratează şi descriu tematica Basarabiei: ,,Vă scriu de-aici, din veşnica cetate, / Căci tocul meu va fi mereu cu voi / Şi toţi copiii Basarabiei uitate, / Şi-au pus speranţele şi visele în noi. / Ei ne tot strigă şi ne-ndeamnă la unire, / Ca să-ndreptăm greşelile amare din trecut, / Când ciuma roşie, în vasta-i nesimţire, / Ne-a condamnat toţi fraţii la orbire, peste Prut“, notează Ciprian, în poemul ,,Chemare la unire”.
Aflat în străinătate, dar aproape de Basarabia şi de întreg neamul românesc, Ciprian s-a implicat în calitate de voluntar prin donaţii de bani şi de cărţi. Fiecare câştig obţinut din vânzarea volumelor sale de poezii a fost donat pentru buna desfăşurare a acţiunilor unioniste, la care participă efectiv, alături de Irina, indiferent că acestea au loc la Chişinău sau Bucureşti.
Cei care doresc să sprijine logistic campania ,,Aducem Basarabia acasă”, sau care vor să intre în posesia volumelor de poeme semnate de Ciprian Nedelcu, o pot face scriind la adresa financiar@actiunea2012.ro sau apelând la numărul de telefon 0722/ 616364. Pentru semnături, se poate apela la telefonul 0724/997927.
Ioan POPESCU