• Poliţiştii au demarat o anchetă, după sesizarea primită de la presă
Falsificarea scutirilor medicale, folosite de elevii din şcolile şi liceele prahovene – şi nu numai – pentru a le fi motivate absenţele din cataloage, a ajuns să intre şi în mediul virtual. O anchetă a jurnaliştilor de la RTV şi Prahova TV a scos la iveală modul în care se vând şi se cumpără, contra unor sume modice, adeverinţele medicale falsificate: prin intermediul unei reţele de socializare!
Jurnaliştii au reuşit chiar, în urma întâlnirii cu vânzătorul adeverinţelor medicale, un proaspăt absolvent de liceu, să cumpere două astfel de scutiri, contra sumei de cinci lei bucata care aveau parafa falsificată a unui medic de familie din Ploieşti. Adeverinţele sunt vândute în alb, pentru ca fiecare dintre „beneficiarii” acestora să-şi poată completa diagnosticul în funcţie de numărul absenţelor care ar trebui acoperite şi motivate. Problema este, însă, cu parafa falsificată, pentru că, astfel, în urma sesizării primite, poliţiştii au intrat pe fir şi încep verificările pentru depistarea reţelei din care fac parte falsificatorii. Contactat, medicul de familie al cărui nume apare pe parafele de pe adeverinţele medicale s-a arătat şocat de modul în care îi este folosită în fals parafa pe aceste scutiri.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Prahova, inspectorul principal Daniel Radu, fapta se pedepseşte cu închisoarea şi au demarat cercetări în acest caz pentru săvârşirea infracţiunilor de fals şi uz de fals.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Prahova spun că vor solicita şcolilor să ia măsurile necesare pentru a contracara situaţiile menţionate. Până la sfârşitul lunii aprilie 2013, în şcolile din judeţul Prahova au fost înregistrate circa 2,5 milioane de absenţe, dintre care jumătate – motivate.
V.S.