Primaria municipiului Ploiesti, prin Serviciul Public Finante Locale, informeaza ploiestenii ca incepand cu data de 22.07.2013, potrivit Legii nr.372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, modificata si completata prin Legea nr.159/2013, pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificatul de performanta energetica a cladirii.
Astfel, la incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar. Contribuabilul are obligatia sa depuna la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, la Serviciul Public Finante Locale Ploiesti o copie a certificatului, iar originalul va ramane in posesia proprietarului. Contractele de vanzare-cumparare incheiate fara respectarea acestor prevederi sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil.
Potrivit Legii nr.159/2013, certificatul de performanta energetica a cladirii este un document elaborat conform metodologiei de calcul al performantei energetice a cladirilor, prin care este indicata performanta energetica a unei cladiri sau a unei unitati de cladire si care cuprinde date cu privire la consumurile de energie in cladiri si care, dupa caz, poate fi insotit de recomandari de reducere a acestora.
Certificatul de performanta energetica a cladirii este necesar atat pentru cladirile noi, cat si pentru cladirile existente, dupa cum urmeaza: locuinte unifamiliale; blocuri de locuinte; birouri; cladiri de invatamant; spitale; hoteluri si restaurante; sali de sport; cladiri pentru servicii de comert precum si alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.
Certificatul de performanta energetica a cladirii nu este obligatoriu, in urmatoarele cazuri:
cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, carora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
cladiri utilizate ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios;
cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la 2 ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol, care necesita un consum redus de energie;
cladiri rezidentiale, care sunt destinate a fi utilizate mai putin de 4 luni pe an;
cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 mp.
Pentru cladirile care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului/proprietarului/administratorului, se anexeaza, in copie, la procesul-verbal de receptie si constituie parte componenta a cartii tehnice a constructiei. Procesul-verbal incheiat cu ocazia receptiei la terminarea lucrarilor si neinsotit de copia de pe certificat este nul de drept.