Medicul chirurg Călin Tiu (în foto), managerul interimar al Spitalului Municipal Câmpina (examenul de titularizare pe post va urma curând), aşteaptă avizarea finală a unui proiect european privind modernizarea totală a Ambulatoriului de specialitate (Policlinica) al Spitalului Municipal. Proiectul, denumit “Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Municipal Câmpina”, a fost depus la autorităţile competente, în 2009, de către Compartimentul de relaţii internaţionale şi proiecte europene din cadrul Primăriei Câmpina. El face parte din Programul Operaţional Regional şi are o valoare de circa 11,5 milioane de lei, suma urmând a fi cheltuită, aproape în mod egal, pe două direcţii: 5,5 milioane vor fi cheltuiţi pentru lucrările de consolidare, reabilitare şi modernizare a infrastructurii clădirii, iar restul banilor europeni se vor aloca pentru achiziţionarea de aparatură modernă şi pentru alte dotări necesare unei activităţi medicale care să corespundă cerinţelor impuse de standardele europene în materie. În total, vor fi modernizate 15 cabinete medicale şi o suprafaţă desfăşurată de circa 3000 mp. Cu o modestă cofinanţare vine şi Primăria Câmpina.
Clădirea Policlinicii a fost construită în 1938, iar în primele sale decenii de existenţă a găzduit spitalul oraşului. Cutremurele care au trecut peste ea au şubrezit-o destul de mult, aşa că investiţia este bine-venită, chiar necesară. După ce a fost declarat eligibil şi a trecut de evaluarea administrativă, proiectul este acum intrat în etapa de evaluare tehnică şi financiară, ultima înaintea semnării contractului de finanţare. Proiectul are, în prezent, o situaţie mult mai bună decât acum un an-doi, când finanţările pentru proiecte de acest tip s-au dovedit insuficiente. După ce va primi şi avizul final, se va trece la semnarea contractului de finanţare şi la organizarea licitaţiei pentru a se afla firma câştigătoare căreia i se vor încredinţa lucrările de execuţie. Ar mai fi o problemă, care nu poate fi însă o piedică în obţinerea finanţării şi demararea lucrării. Din 2008, de când s-a redactat proiectul, spaţiile medicale din Policlinică au mai suferit modificări, actuala compartimentare fiind diferită faţă de cea a anului de referinţă. De aceea, managerul spitalului a trimis la Comisia de avizare din Călăraşi, unde este sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, un set de amendamente prin care solicită modernizarea Policlinicii în actuala sa compartimentare.
“Modernizarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Municipal este o iniţiativă extrem de lăudabilă pe care conducerea Primăriei a avut-o în 2008-2009, când a fost redactat acest proiect. Proiectul este în ultima fază de evaluare, după care va primi undă verde pentru încheierea contractului de finanţare şi organizarea licitaţiei. Numai că faţă de momentul redactării proiectului, între timp au mai apărut nişte modificări ale serviciilor în Policlinică, au mai apărut nişte echipamente medicale achiziţionate care nu mai trebuie cumpărate încă o dată etc. Din acest motiv, dar şi pentru că am aflat despre acest proiect doar în urmă cu câteva săptămâni, am cerut o amânare de o lună pentru depunerea acestor obiecţii ale noastre. Solicitarea ne-a fost acceptată prin intervenţia domnului primar la Comisia de la Călăraşi, iar în prezent lucrăm la ameliorarea unor detalii din documentaţie, astfel încât proiectul să ne fie întru totul favorabil. De exemplu, în proiectul iniţial nu fuseseră incluse Radiologia şi Laboratorul de analize din Policlinică. Odată intrat la finanţare pe structura vechiului proiect, aceste servicii nu şi-ar mai fi găsit locul în noua structură, ori fară ele nu putem funcţiona. Mai mult, nu şi-ar fi găsit locul nici achiziţia de echipamente pentru cele două servicii. Ideea este că avem toate şansele ca proiectul să fie aprobat cu amendamentele solicitate, iar în primăvara lui 2014 să înceapă lucrarea”, ne-a declarat managerul spitalului.
Adrian BRAD