• Aceasta ar fi semnat certificate de handicap pentru soţul şi fiul ei
Dosarul în care fosta şefă a comisiei judeţene de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, Viorica Oniga, este cercetată, în prezent, în stare de arest preventiv, a luat o altă turnură. Dincolo de continuarea cercetărilor de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, pe de altă parte a mai apărut un dosar privitor la un posibil conflict de interese.
Potrivit Ministerului Public, „la data de 17.05.2013, prin rechizitoriul nr. 289/P/2013 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatei Oniga Viorica pentru săvârşirea a două infracţiuni de conflict de interese aflate în concurs real, prevăzute şi pedepsite de art. 253 ind. 1 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal, comise prin aceea că, în calitate de funcţionar public, preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi Prahova, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Prahova, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în datele de 19 iunie 2008 şi 30 iunie 2008, a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap pentru Bănică Romulus Bujor şi Bănică Dardu, soţul şi respectiv fiul acesteia, semnând certificatele de încadrare în grad de handicap şi documentarele de evaluare medicală”. Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, „prin încadrarea lor în grad de handicap aceştia au beneficiat de drepturile şi accesibilităţile prevăzute de Legea nr. 448/2006, respectiv indemnizaţie lunară şi buget complementar”.
Primul termen al procesului în care Viorica Oniga a fost trimisă în judecată pentru conflict de interese a fost programat pentru mâine, la Curtea de Apel Ploieşti, în dosarul 390/42/2013.
Pe de altă parte, ieri, la Tribunalul Prahova a fost programată cererea de liberare provizorie pe cauţiune depusă de fosta şefă a comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, însă o decizie în acest sens va fi luată astăzi, pentru că judecătorii au dispus amânarea cauzei până la depunerea cauţiunii, stabilită pentru suma de 10.000 de lei. Orice decizie va fi luată astăzi în privinţa liberării pe cauţiune, aceasta va putea fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Ploieşti.
Potrivit Codului de procedură penală, liberarea provizorie pe cauţiune se poate acorda de judecător, doar la cerere, atât în timpul urmăririi penale, cât şi în timpul judecării procesului. Cuantumul cauţiunii este de cel puţin 1.000 de lei, însă suma rămâne la aprecierea judecătorului. În momentul în care inculpatul este pus în libertate, instanţa dispune şi respectarea uneia sau a mai multor obligaţii de către acesta, cum ar fi să nu depăşească o anumită limită teritorială, să anunţe orice schimbare de domiciliu, să nu intre în legătură cu anumite persoane, să nu părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei sau alte tipuri de interdicţii.
V.STOICA