În perioada 7-9 iunie 2013, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova găzduieşte cea de-a IV-a ediție a Concursului Național „Tinerii dezbat”. Concursul este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către M.E.N. în anul școlar 2012-2013, el se adresează elevilor din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a din toate unitățile de învățământ preuniversitar şi are drept scop conștientizarea de către
tineri a valorilor cetățeniei democratice prin înţelegerea informată a realităţilor sociale, dezbaterea argumentată și exersarea atitudinii tolerante și deschise față de diferenţele sociale, etnice, economice, de sănătate, gen, etc, care pot constitui bariere în comunicare.
„Tinerii dezbat” este un campionat național de dezbateri educaționale care contribuie la formarea, dezvoltarea şi exersarea com-petenţelor de comunicare şi a atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generații pentru participarea activă la viaţa socială.
Alături de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Inspectoratul Şoclar Judeţean Prahova sunt implicate în organizarea Concursului Naţional „Tinerii dezbat”: ARDOR – Asociaţia Română de Dezbateri Oratorice şi Retorică, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Agenția Națională pentru Romi și Reprezentanța UNICEF în România.