In fiecare an, pe 5 iunie omenirea sarbatoreste „ZIUA MONDIALA A MEDIULUI”. Tema din acest an- „GANDESTE, MANANCA, SALVEAZA!” aduce in prim-plan o campanie orientata impotriva risipei de alimente si a consumurilor de resurse in vederea prepararii hranei. Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură – FAO, in fiecare an se pierd 1,3 miliarde tone de alimente. In acelasi timp, in lume, 1 din 7 oameni merg la culcare flamanzi si mai mult de 20.000 copii cu varsta sub 5 ani mor zilnic de inanitie.
Pornind de la dezechilibrul prezent in stilurile de viata, cu efecte devasatatoare asupra mediului, tema din acest an atrage atentia asupra impactului asupra mediului, generat de alegerea alimentelor. In vreme ce planeta se lupta sa ne furnizeze resurse suficiente pentru hrana celor 7 miliarde oameni (care vor deveni 9 miliarde in anul 2050), FAO estimeaza că o treime din cantitatea globala de hrana este risipita sau pierduta. Risipa de hrana afectează resursele naturale si contribuie la impactul negativ asupra mediului.
Actiunile dedicate Zilei Mondiale a Mediului, initiate de catre Agentia pentru Protectia Mediului Prahova, au demarat inca din 30 mai, cand a avut loc festivitatea de premiere a scolilor participante la cea de-a V-a editie a proiectului-concurs de educatie ecologica pentru elevii prahoveni “GANDESTE VERDE, GANDESTE CURAT!”. Castigatoarea premiului I-Scoala “Nicolae Balcescu” din Ploiesti- s-a remarcat, ca la fiecare editie, printr-o participare responsabila la plantarea de copaci si la colectarea de maculatura.
Pe 5 Iunie, APM Prahova, impreuna cu Camera de Comert si Industrie, organizeaza un concurs pe teme de protectia mediului la Scoala Valea Dulce din comuna Podenii Noi. Saptamana dedicata mediului se va incheia cu o ampla actiune de ecologizare in zona Vaii Cerbului, la care vor participa angajatii APM Prahova.