Românii, cei mai numeroşi străini care trăiesc în Spania

La începutul acestui an, în Spania trăiau 868.635 de cetăţeni români, fiind populaţia cea mai numeroasă a străinilor din această ţară, în ciuda scăderii cu 3,2 la sută faţă de luna ianuarie 2012, potrivit datelor institutului de statistică spaniol. Media de vârstă a românilor din Spania este estimată la 31,5 ani, ceea ce confirmă faptul că majoritatea acestora se află acolo la muncă. Prin comparaţie, media de vârstă a celor veniţi din alte ţări ale Europei de Vest este mult mai mare: Marea Britanie – 52 de ani, Germania – 50,5 ani, Franţa – 41,7 ani.
După români, cei mai numeroşi străini din Spania erau, la 1 ianuarie 2013, marocanii – 787.013 persoane, urmaţi de britanici – 383.090 persoane. La aceeaşi dată, numărul bulgarilor din Spania era estimat la 168.631 persoane, în scădere cu 4,4 la sută faţă de cel din luna ianuarie 2012.

Mopedele şi motocicletele, la mare căutare

În trimestrul precedent, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat o creştere cu 30 la sută comparativ cu perioada similară a anului anterior, iar înmatriculările noi din categoria autoturismelor au crescut cu 29,8 la sută, conform Institutului Naţional de Statistică. Totuşi, în perioada menţionată, cea mai mare creştere a fost consemnată la categoria mopede şi motociclete, respectiv cu 39,9 la sută.

27 mai, termenul-limită pentru achitarea unor obligaţii fiscale

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Prahova le reaminteşte contribuabililor faptul că până pe data de 27 mai a.c. au obligaţia onorării, fără penalizări, a unor obligaţii fiscale. Ne referim, în primul rând, la achitarea impozitului reţinut la sursă în luna precedentă, obligaţie care revine celor care plătesc venituri din drepturi de proprietate intelectuală; din contracte sau convenţii civile; din expertiză contabilă, tehnică, judiciară şi extrajudiciară; din premii şi jocuri de noroc; din drepturi obţinute de nerezidenţi ş.a. Pe de altă parte, persoanele fizice care au realizat venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, au obligaţia depunerii Formularului 200 („Declaraţie privind veniturile realizate în 2012”).

Casele de pariuri sportive apar precum… ciupercile după ploaie

Înfiinţarea caselor de pariuri sportive cunoaşte un ritm alert, în ultimii ani, dat fiind profitul semnificativ obţinut într-un timp destul de scurt, potrivit specialiştilor. Astfel, deşi nu există un cadru legislativ armonizat cu cel de la nivelul UE, în ţara noastră funcţionează mai bine de 2.000 de case de pariuri sportive, majoritatea în oraşele reşedinţă de judeţ. Conform reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice, deschiderea unei case de pariuri sportive presupune o investiţie de până la 100.000 de euro, sumă care se recuperează într-un timp relativ scurt, având în vedere că în medie cifra de afaceri ajunge, într-un astfel de caz, la 80.000 de lei pe lună.