• Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizii ale judecătorilor Curţii de Apel Ploieşti

La sfârşitul anului 2006, 18 persoane – dintre care 16 lucrători la Biroul Vamal Ploieşti – au fost trimise în judecată de procurorii DNA-Serviciul Teritorial Ploieşti pentru luare de mită, respectiv pentru dare de mită.
După aproape şapte ani care au trecut de la începerea procesului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, luni după-amiază, sentinţa definitivă în acest dosar, unul dintre cele mai longevive referitoare la fapte de corupţie, la nivelul judeţului Prahova.

Potrivit sentinţei date de către judecătorii Instanţei Supreme, a fost casată doar parţial decizia penală dată de magistraţii Curţii de Apel Ploieşti la data de 19 octombrie 2012, prin care se reduseseră pedepsele aplicate inculpaţilor din dosar. De fapt, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la rejudecare, a înlăturat din dispozitivul deciziei penale a Curţii de Apel Ploieşti doar dispoziţiile referitoare la confiscarea unor sume de la inculpaţi şi, pe de altă parte, a înlăturat pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor aplicată inculpatei acuzate de dare de mită.
Prin urmare, sentinţa dată de magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti referitoare la reducerea pedepselor aplicate de Tribunalul Prahova rămâne, în mare parte, în vigoare, conform deciziei penale 171 din 19 octombrie 2012: pentru 13 lucrători vamali pedepsele au rămas reduse de la câte patru ani de închisoare la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, termenul de încercare fiind, de asemenea, redus de la opt ani la şase ani şi jumătate. Pentru ceilalţi inculpaţi în dosar – doi declaranţi vamali – pedepsele au fost reduse de la trei ani şi trei luni închisoare cu suspendare, la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de cinci ani şi jumătate, respectiv de la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei – la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare redus de la patru ani şi două luni, la trei ani şi jumătate. Trei dintre inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar au decedat pe parcursul procesului.
Dosarul în care au fost trimişi in judecată mai mulţi funcţionari ai Vămii Ploieşti, la sfârşitul anului 2006, este una dintre cele mai vechi cauze aflate pe rolul instanţelor prahovene. Potrivit informaţiilor date publicităţii din rechizitoriu, la data trimiterii în judecată, din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada 2004 – august 2006, cei 16 inculpaţi – lucrători vamali – de la Biroul Vamal Ploieşti ar fi pretins şi primit, în repetate rânduri, bani şi bunuri de la declaranţi vamali în scopul de a le facilita îndeplinirea formalităţilor vamale.
„Probatoriul administrat în dosar a relevat că activitatea infracţională a avut loc într-o lungă perioadă de timp, după un plan bine elaborat în ceea ce priveşte mecanismul de percepere a mitei, actul de serviciu fiind întârziat ca urmare a neremiterii banilor. S-a ajuns astfel ca inculpaţii să facă din exercitarea atribuţiilor de serviciu o sursă constantă de venituri ilicite. Printre stratagemele des folosite de lucrătorii vamali se numără refuzul de a da liber la vamă mărfurilor, prin invocarea unor motive, cum ar fi: traducerea incorectă a actelor, nefuncţionarea sistemului de operare etc. De îndată ce reprezentanţii societăţilor comerciale răspundeau cererii vameşilor de a le da bani, liberul la vamă era acordat, fără a mai solicita documentele pe care le invocaseră anterior”, se arăta în informaţiile oficiale făcute publice de către Direcţia Naţională Anticorupţie, la data trimiterii în judecată a inculpaţilor în dosar.
Violeta STOICA