Pasca – preparatul din aluat dospit, brânză de vaci, stafide pe care gospodinele îl coc doar o dată pe an, de Sfintele Paşti, are la mijloc o cruce şi este împodobită pe margini cu aluat împletit. Atunci când o pun în cuptor, femeile de la ţară fac semnul crucii cu lopata pe pereţii acestuia şi spun: “Cruce-n casă,/ Cruce-n piatră,/ Dumnezeu cu noi la masă,/ Maica Precistă pe fereastră”. Despre originea pascăi există o legendă ce spune că Iisus a fost găzduit, împreună cu apostolii, la un om foarte primitor care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum fără ştirea lor. Întrebându-l pe Hristos când va fi Paştele, Mântuitorul le-a spus “Când veţi găsi pâine de grâu în traistele voastre”. Apostolii au găsit în traistă pâinea pusă de acel om, iar de atunci, femeile pregătesc pască din făină curată de grâu. În trecut, cojile de la ouăle folosite pentru a face aluatul de pască nu se aruncau, ci erau lăsate să plutească pe o apă curgătoare, în aşa fel încât să ajungă la Blajini ( fiinţe care trăiesc pe lumea cealaltă ), dându-le şi acestora vestea că vine Paştele.