* Desi este rar intalnit, cancerul tiroidian nu trebuie neglijat, mai ales ca vorbim despre o afectiune endocrinologica. O astfel de boala afecteaza intreg organismul, pentru ca glanda tiroida regleaza si controleaza metabolismul, de la bataile inimii pana la arderea caloriilor. Potrivit Institutului National de Sanatate, la femeile si persoanele cu varste intre 25 si 65 ani exista mai multe sanse sa se dezvolte cancerul tiroidian. Desi motivele nu au fost descoperite inca, aparitia cancerului la femei este de trei ori mai frecventa. Chiar si un studiu realizat de cei de la Societatea Americana de Cancer arata ca doua din trei cazuri de cancer se regasesc la persoane cu varste intre 20 si 55 de ani. In functie de stadiu, boala poate fi complet asimptomatica, pacientul descoperind intamplator un nodul suspect la o ecografie efectuata din alte motive. Cancerul tiroidian se manifesta printr-o varietate de simptome, care apar insa mai tarziu in evolutie, printre care: durerea gatului, dificultate la inghitire si respiratie, tumefiere sau crestere in volum a gatului, raguseala si tuse in lipsa racelii, scrie DoctorulZilei.ro.

* Radiatiile ultraviolete, atat de blamate de medicii dermatologi, aduc si beneficii organismului, nu numai riscuri, arata un nou studiu al cercetatorilor britanici. De aceea, este important sa nu evitati complet expunerea la soare. Radiatiile ultraviolete contin un compus capabil sa reduca tensiunea arteriala, deci expunerea la soare are mari beneficii precum reducerea presiunii sangvine, a riscurilor producerii unui atac de cord sau unui accident vascular cerebral. Beneficiile ar putea depasi, deci, pericolul dezvoltarii cancerului de piele. Pana in prezent, beneficiul exclusiv al soarelui pentru sanatatea umana era considerat vitamina D, produsa de organism dupa ce pielea a fost expusa la soare. Or, compusul luat in calcul de cercetatorii britanici de la Universitatea Edinburgh este total diferit de vitamina D. Acesta poarta numele de oxid nitric.

* Pojar, varsat de vant, oreion sunt boli care, atunci cand apar la varsta adulta, fac ravagii. Din pacate, se intampla tot mai des. Pancreatita, meningita, otita sau zona zoster sunt doar cateva dintre complicatiile care apar in urma manifestarii bolilor copilariei la maturitate.

* Un stranut poate imbolnavi toate persoanele de pe o raza de doi metri. Bolile respiratorii virale, cum sunt banalele raceli sau gripa, se transmit cel mai usor prin stranut. Fiecare picatura de saliva elibereaza mii de celule virale care circula cu o viteza de peste 100 de metri pe ora. Picaturile mari pot avea diametrul de cinci microni, si cad la o distanta de unu-doi metri, iar nucleii de picatura, care au diametrul sub trei microni, pot pluti in aer chiar si o ora-doua. Aceste particule virale intra in gurile sau in nasul tuturor persoanelor de pe o raza de aproximativ doi metri de cel care stranuta. Printr-un singur stranut se elibereaza aproximativ 40.000 de picaturi de saliva care contin zeci de mii de particule virale. Cele mai periculoase medii in ceea ce priveste transmiterea virusurilor respiratorii sunt aglomeratiile umane, in mijloacele de transport in comun care nu permit nici aerisirea prin deschiderea ferestrelor, cum este in avion, de exemplu.