Mircea Cosma a anunţat consilierii judeţeni că îi va duce la biserică !

Consilierii judeţeni au aprobat alocarea ultimelor tranşe de fonduri provenite de la bugetul Prahovei pentru cofinanţarea proiectelor europene de restaurare a două dintre cele mai importante obiective religioase din judeţ – mănăstirile Apostolache şi Vărbila. Prin fondurile alocate, Consiliul Judeţean Prahova contribuie la refacerea celor două ansambluri mănăstireşti, care vor fi puse în valoare – dată fiind importanţa lor religioasă şi istorică – în vederea includerii în traseele turistice bogate în vestigii de pe raza judeţului Prahova.

Unul dintre cele mai vechi şi valoroase monumente istorice este complexul monahal Apostolache din comuna cu acelaşi nume. Mănăstirea (în foto, în etapa de reabilitare) este atestată documentar din primele decenii ale secolului al XVII-lea, ansamblul – compus din biserică, turnul clopotniţă, casa monahală, ruinele anexelor gospodăreşti şi zidul de incintă – fiind realizat în timpul domnitorului Matei Basarab şi se află pe lista monumentelor de patrimoniu naţional. Clădirea bisericii a fost grav afectată de cutremurele din 1838, 1940, 1977, 1986 şi 1990, fiind necesare intervenţii care să consolideze zidăria păstrată de la mijlocul secolului al XVII-lea, precum şi refacerea turlelor conform modelului originar specific.
În vara anului 2010, între Parohia Apostolache şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a fost semnat un contract de finanţare din fonduri europene, pentru restaurarea şi punerea în valoare a Ansamblului Medieval al fostei Mănăstiri Apostolache, valoarea totală ridicându-se la 12.926.435,20 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 9.386.998,60 lei. Consiliul Judeţean Prahova a suplimentat, în cadrul şedinţei din luna aprilie, sumele alocate de la semnarea contractului şi până în prezent cu încă 420.000 de lei pentru anul 2013, reprezentând contribuţia la cheltuielile neeligibile.
De asemenea, şi în cazul complexului monahal Vărbila, din comuna Iordăcheanu, a fost alocată ultima tranşă de la bugetul judeţean, în valoare de 214.000 de lei. Complexul monahal Vărbila – atestat documentar din secolul al XVI-lea, este, de asemenea, înscris pe lista monumentelor de patrimoniu naţional. Şi aceste vestigii au suferit distrugeri importante în urma cutremurelor din anii 1940 şi 1977, după ultimul seism puternic – cel din 1977, fiind începute lucrări de consolidare, care însă au fost oprite din lipsa fondurilor, zidurile şi structura de lemn a clopotniţei continuând să se degradeze.
În luna septembrie 2009, Parohia Vărbila a semnat, ca şi în cazul de la Apostolache, un contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei pentru restaurarea şi punerea în valoare a Ansamblului Medieval al Fostei Mănăstiri Vărbila, valoarea totală fiind de 8.214.351 lei, din care 6.656.947 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Pentru că Parohia Vărbila, în calitate de beneficiar, nu a dispus de venituri suficiente pentru a putea susţine contribuţia la cheltuielile eligibile şi neeligibile ale proiectului, a solicitat sprijin financiar Consiliului Judeţean Prahova, concretizat prin încheierea în anul 2009 a unui Contract de cofinanţare între cele două părţi. Din 2009 şi până în prezent, Consiliul Judeţean a susţinut implementarea proiectului, prin participarea la cofinanţarea acestuia în limita a 2% din cheltuielile eligibile şi prin susţinerea cheltuielilor neeligibile, în sumă totală de 266.000,00 lei. Recent, Parohia Vărbila a solicitat suplimentarea contribuţiei la cheltuielile neeligibile ale proiectului cu suma de 214.000 de lei din bugetul judeţului pentru anul 2013, ca urmare a încadrării de către Autoritatea de Management POR a sumei amintite în categoria cheltuielilor neeligibile. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, i-a anunţat pe aleşii judeţeni, în cadrul şedinţei din luna aprilie, că, după finalizarea lucrărilor, la mănăstirea de la Apostolache va fi organizată una dintre viitoarele şedinţe ale legislativului judeţean.
Violeta STOICA