În urmă cu câteva zile, fermierii din judeţul nostru – constituiţi în asociaţii ori simpli producători agricoli – au reuşit să încheie lucrările de însămânţare a florii-soarelui pe toată suprafaţa planificată pentru anul în curs, respectiv 13.000 de hectare. Şi în ceea ce priveşte cealaltă principală cultură agricolă de primăvară – porumbul, semănatul celor 61.000 de hectare prevăzute este pe sfârşite, conform precizărilor purtătorului de cuvânt al Direcţiei Agricole Prahova, Marian Marcu.

Agricultorii din judeţul nostru merită felicitaţi pentru înregistrarea acestui succes, având în vedere faptul că, după prima decadă a lunii aprilie 2013, floarea-soarelui era însămânţată pe numai 4 la sută din suprafaţa planificată, iar porumbul – pe doar 1 la sută! Potrivit specialiştilor, cauza acestei întârzieri nepermis de mari a epocii semănatului de primăvară s-a datorat condiţiilor meteorologice vitrege din martie şi prima jumătate a lunii aprilie, soldate cu ploi abundente sau cu temperaturi foarte scăzute. Dacă vremea potrivnică s-ar fi prelungit, atunci cu siguranţă viitoarele producţii agricole ar fi fost serios diminuate. La fel cum s-a întâmplat şi anul trecut când, din cauza secetei prelungite, fermierii din judeţul Prahova şi-au văzut culturile calamitate, în anumite zone, în procente cuprinse între 20 şi 100 la sută!
Revenind la campania agricolă de primăvară, pe lângă porumb şi floarea-soarelui, au mai fost cultivate cu legume, în solarii ori în câmp, circa jumătate dintre cele 4.500 de hectare planificate, iar acţiunea este în plină desfăşurare. Însă, întrebarea pe care şi-o pun, acum, tot mai mulţi dintre fermieri este dacă temperaturile ridicate din ultimele două săptămâni nu vor afecta, cumva, buna creştere a culturilor agricole?
D. CONSTANTIN