În Prahova, mii de persoane au petrecut ziua liberă de 1 Mai în mod tradiţional – la iarbă verde –profitând de vremea superbă, iar Parcul “Constantin Stere” a fost, şi de această dată, cea mai aglomerată zonă din preajma Ploieştiului.
Oamenii s-au grăbit să ocupe locuri încă de dimineaţă, astfel încât, în jurul orei 12.00, în parcare nu mai era niciun loc liber, iar zeci de maşini erau oprite de-a lungul şoselei, până la ieşirea din parc. Cu toate că suntem în Săptămâna Mare – perioadă de post şi rugăciune, în aşteptarea sărbătorii Învierii – oamenii nu s-au abţinut de la mici, cârnaţi, fripturi de pui, de porc şi pastramă care au sfârâit, ieri, pe grătare. Cei care nu au venit cu mâncarea de acasă au putut cumpăra produse diverse de la terasele deschise în parc. Un mic se vindea cu 2 lei, o porţie de cotlet de porc – cu 10 lei, o porţie de cârnaţi costa 8 lei, 100 de grame de hamsii – 4 lei, 100 de grame de pastramă de oaie 6 lei, iar o bere la pahar – 4 lei. Şi pentru copii tentaţiile culinare au fost numeroase, îngheţata, vata pe băţ şi floricelele fiind cele mai căutate. Părinţii au fost asaltaţi de cererile celor mici de a-i distra, deoarece la tot pasul erau comercianţi care vindeau jucării, puneau la dispoziţie tobogane gonflabile, maşinuţe, trenuleţe sau invitau clienţii la plimbări cu poneiul. Grădina zoologică a reprezentat un alt punct de atracţie pentru micuţi. În schimb, tinerii au preferat să joace fotbal, badminton, iar cei mai în vârstă – să joace cărţi, rummy, să se plimbe cu barca şi cu hidrobicicleta pe lac.
În Pădurea Păuleşti, prahovenii veniţi să petreacă de 1 Mai au fost mai puţin numeroşi, unul dintre motive fiind acela că în zonă nu există grătare şi nici alte amenajări pentru picnic, aşa cum sunt în Parcul “Constantin Stere”. Câteva persoane cu care am stat de vorbă s-au plâns că nu au găsit toalete sau coşuri de gunoi şi că nimeni nu a curăţat deşeurile aruncate la întâmplare, deşi zona de agrement este preferata multora, în perioadele de primăvară şi de vară. Chiar şi în aceste condiţii, oamenii s-au distrat, au făcut mişcare, au încins grătarele cu mici, iar unii dintre ei au petrecut pe ritm de manele.
În ceea ce priveşte parcul de lângă Sala „Olimpia” din Ploieşti acolo se plimbau ieri, zeci de ploieşteni, iar unii dintre ei nu au rezistat tentaţiei de a face o baie în lac, deşi scăldatul este interzis în zonă.
Ana MAXIM