În cursul acestei zile, vor acţiona în traficul rutier aproape 2.200 de poliţişti de la rutieră, care vor folosi 420 de autospeciale cu aparatura de înregistrare video din dotare.
Poliţiştii vor monitoriza traficul rutier, în vederea prevenirii evenimentelor grave şi combaterii încălcării regimului legal de viteză, fiind monitorizate în special traseele de deplasare dinspre staţiunile turistice către Capitală şi celelalte aglomerări urbane, autostrăzile A1, A2 şi A3 (tronsonul Bucureşti – Ploieşti) şi sectoarele de drum spre punctele de trecere a frontierei.
De asemenea, în acţiuni vor fi angrenaţi şi poliţişti de la ordine publică, pentru a acorda sprijin colegilor de la rutieră, în special în mediul rural. Poliţiştii de la ordine publică vor acţiona pentru asigurarea flunţei traficului rutier, dar şi pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice.
Poliţia Română, prin intermediul Direcţiei Rutiere, recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.
Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
Conducătorii auto vor fi informaţi permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi eventualele rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din I.G.P.R..
În funcţie de valorile înregistrate, traficul rutier de pe A2 (Autostrada Soarelui) va fi supravegheat din aer cu ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., în care se va afla şi un poliţist rutier, în vederea transmiterii de informaţii echipajelor de poliţie rutieră aflate la sol pentru a interveni prompt în caz de necesitate.
Pentru o călătorie în siguranţă, 900 de poliţişti de la Poliţia Transporturi acţionează atât în trenurile de călători, cât şi în aerogări.
Poliţiştii de la transporturi vor patrula în trenurile de călători, cu precădere în cele de pe rutele dinspre staţiunile montane şi litoral, precum şi în staţiile şi triajele de cale ferată. De asemenea, întrucât se preconizează o intensificare a traficului aerian, efectivele de poliţie transporturi vor patrula în 14 aerogări internaţionale şi naţionale.
Poliţiştii sfătuiesc călătorii să fie atenţi atunci când urcă pe scara vagonului, pentru a nu deveni o victimă a celor care fură din buzunare. Supravegheaţi-vă bunurile şi valorile pe care le aveţi la dvs. atunci când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete şi în locuri aglomerate! Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!
Dormind în tren sau în sălile de aşteptare, puteţi rămâne fără portofele, genţi sau bagaje. Nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi. Acestea pot conţine somnifere şi vă „treziţi” fără bagaje.
Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători sau din aeroporturi.