Apelul morarilor si brutarilor adresat Guvernului

Numeroase firme din industria de morarit si panificatie au incheiat, anul trecut, cu pierderi, iar altele chiar si-au incetat activitatea. Cauzele au fost diverse: cresterea fara precedent a evaziunii fiscale din acest sector la peste 70 la suta; presiunea fiscala mare care genereaza competitie inegala intre producatorii cinstiti si evazionisti; adancirea crizei economice in Romania, care a determinat scaderea puterii de cumparare a consumatorilor s.a.
Pentru a evita falimentarea celor peste 2.000 de agenti economici corecti din acest domeniu si pierderea a circa 40.000 de locuri de munca, participantii la recenta „Conferinta nationala a morarilor si brutarilor” au transmis un apel catre guvernanti, in care solicitau: reducerea TVA pe lantul grau-faina-paine la 9 la suta, incepand cu 1 iulie a.c.; monitorizarea caselor electronice de marcat fiscale utilizate in comertul ambulant de paine; sporirea controalelor la mori si brutarii etc.

Compania CFR SA trece pe profit in 2016!

La sfarsitul anului trecut, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA inregistra o pierdere de circa 600 de milioane de lei. Pentru diminuarea acesteia, conducerea companiei a optat, intre alte masuri, pentru valorificarea fierului vechi prin licitatie publica organizata de Bursa Romana de Marfuri. Prima runda a licitatiei publice a avut loc in urma cu cateva zile, ocazie cu care a fost vanduta o cantitate de fier vechi in valoare de 8,7 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei.
Conform datelor operationale incluse in planul de management, aprobat de Consiliul de Administratie, compania va trece, in mod real, pe profit in primul semestru al anului 2016 !

Sectorul produselor accizabile „naste” cea mai mare evaziune fiscala

La multe dintre buticurile aflate in coltul strazii – sau cu atat mai mult la cele de la sate – preturile de vanzare cu amanuntul la bauturile alcoolice sunt mai mici chiar decat pretul de productie! Cu toate acestea, foarte putine dintre aceste buticuri isi trag obloanele. Motivul l-a precizat chiar ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu: nivelul ridicat, de circa 60-80 la suta, al taxelor si impozitelor in pretul de vanzare al acestor produse accizabile. „Prin urmare, cel care face evaziune fiscala in acest domeniu castiga, din start, 60-70 la suta din ceea ce incaseaza. Ca urmare, pentru a descuraja evaziunea, Guvernul trebuie sa intreprinda masuri de crestere a nivelului de colectare a taxelor si impozitelor, care acum reprezinta doar circa 33 la suta din PIB”, a adaugat ministrul.